Viber raskinuo suradnju s Facebookom zbog "neodgovorne politike te društvene mreže"

Viber se pridružuje akciji bojkota Facebooka, optužuje ih za neodgovorno ponašanje prema podacima, te slabu zaštitu korisnika od govora mržnje

Sandro Vrbanus petak, 26. lipnja 2020. u 18:55

"Facebookovo kršenje pravila o zaštiti korisničkih podataka i neuspješno sankcioniranje poruka koje pozivaju na nasilje prešli su sve granice", poručili su danas iz Vibera, i najavili da će, kako kažu "poduzeti konkretne mjere prekida oglašavanja, kao i uklanjanja funkcionalne povezanosti aplikacije s Facebook platformom", a sve kako bi preko milijardu svojih korisnika zaštitili od neodgovorne politike ove društvene mreže.

Rakuten Viber će tako iz svojih aplikacija ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, čime, uz prekid oglašavanja, aktivno doprinosi pokretu #StopHateForProfit i bojkotiranju "kontroverznog tehnološkog diva", kako ga u svojem oštrom priopćenju nazivaju.

Bojkot zbog loših politika poslovanja

Uslijed prosvjeda koji su u proteklih nekoliko tjedana zahvatili SAD, skupina od šest aktivističkih organizacija pozvala je sve oglašivače koji koriste Facebook da tijekom srpnja zaustave svoje kampanje. Poanta bojkota je izraziti osudu Facebookove nesposobnosti da svoje korisnike zaštiti od govora mržnje. Upravo propuštanje sankcioniranja govora mržnje, uz ranije poznate skandale poput onoga s Cambridge Analyticom, naveli su Viber na ovakvu radikalnu odluku.

Uklanjanje funkcionalne povezanosti Vibera i Facebooka trebalo bi biti dovršeno već početkom srpnja, dok otkazivanje oglašavanja stupa na snagu odmah.

Djamel Agaoua, Viberov izvršni direktor, izjavio je: "Facebook i dalje pokazuje vrlo loše shvaćanje svoje uloge u današnjem svijetu. Nepropisno korištenje podataka i nedostatak privatnosti korisnika u aplikacijama, sramotno izbjegavanje poduzimanja potrebnih koraka kako bi se javnost zaštitilo od poticanja na nasilje – Facebook je jednostavno pretjerao. Viber se ne stavlja u ulogu suca, no činjenica je da neki ljudi pate zbog nekažnjenog širenja nasilnog sadržaja i smatramo da oko toga treba zauzeti jasan stav."