Virtualni prevoditelj znakovnog jezika pomagat će gluhim osobama u bečkom javnom prijevozu

U okviru novog pilot-projekta bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien” razvija program koji obavijesti o smetnjama u javnom prijevozu automatski prevodi na znakovni jezik

Bug.hr utorak, 28. rujna 2021. u 18:16

U slučaju zastoja u podzemnoj željeznici u Beču putnici mogu čuti obavijesti na stanici ili u sredstvu javnog prijevoza, a informacije su im dostupne i na internetskoj stranici gradskog poduzeća za javni prijevoz „Wiener Linien” te putem aplikacije WienMobil. Kako bi ovakve informacije ubuduće učinilo pristupačnijima i za 10.000 gluhih osoba u Austriji, odnosno njih 500.000 u Europi, ovo poduzeće trenutačno razvija rješenje koje predstavlja novost na međunarodnom tržištu. Poseban program automatski prevodi obavijesti o smetnjama u javnom gradskom prijevozu na znakovni jezik. Gluhe i nagluhe osobe te bi informacije ubuduće trebale dobiti u obliku animiranog videa koji će tumačiti virtualna prevoditeljica nazvana Iris.

Obavijesti za putnike u javnom prijevozu u Beču standardizirane su te se nazivi oko 5.000 stanica u mreži javnog prijevoza i otprilike 30 vrsta smetnji mogu prevesti unaprijed. Ako dođe do određenih smetnji, zvučne obavijesti prevode se automatski i u realnom vremenu na znakovni jezik.

Ove će se jeseni testirati mogućnost integracije novog programa u postojeću aplikaciju WienMobil. Ako ova faza prođe uspješno, aplikacija bi već za jednu ili dvije godine mogla pomagati osobama s oštećenjima sluha prilikom korištenja javnog prijevoza.

Osim poduzeća „Wiener Linien” u razvoju programa sudjeluju bečki tehnološki startup Sign Time, Tehničko sveučilište u Beču, poduzeće Upstream Mobility, tvrtka Wiener Lokalbahnen i grupa gluhih osoba.

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

In-ear slušalice

MARSHALL Mode EQ

Snažan zvuk uz minimalno izobličenje, Mode EQ, daljinski, 20 Hz – 20 kHz, 100 dB, 18 ohma, mikrofon, kabel otporan na petljanje.

599 kn 79,50 € Kupi

Streaming pojacalo

ROKSAN ATESSA

BluOS , širok izbor digitalnih i analognih prikljucaka i veza, Bluetooth, AirPlay 2, kompatibilan s MQA i FLAC, 130W (4 ohma).

14.990 kn 1.989,51 € Kupi