Mala Pomera u pohodu na SAD

Japanska tvrtka King Jim nastoji putem crowdfunding kampanje prikupiti novčana sredstva za lansiranje modernog, preklopnog pisačeg stroja sa E-Ink zaslonom

Stjepan Bilić četvrtak, 17. svibnja 2018. u 06:00

Japanska tvrtka King Jim pokrenula je crowdfunding kampanju kako bi prikupila novčana sredstva za lansiranje, uvjetno rečeno, preklopnog pisačeg stroja za američko tržište. Iako svojim izgledom, Pomera uvelike podsjeća na omanje prijenosno računalo, zbog svojih ograničenih mogućnosti primjerenije ju je zvati moderni pisači stroj nego prijenosnik.

Naime, Pomera DM30 je uglavnom predviđena za unos tekstualnih dokumenata koji se potom mogu spremiti u njezinu vlastitu memoriju, memorijsku karticu ili putem kabela i QR kodova na mobilni telefon. Pomera ima 8 GB vlastite memorije koju je moguće i naknadno proširiti do 32 GB putem memorijskih kartica (SDHC).

Glavna "prednost" Pomere je što nema mogućnost primanja obavijesti o novim zakrpama za operativni sustav, novom mailu, nadograđenim definicijama za antivirusni softver i slično. Zahvaljujući tome, pisci, novinari i ostali korisnici mogu bez distrakcija raditi na novom tekstu. Kad smo kod teksta spomenimo kako u jednom dokumentu može biti uneseno maksimalno 50.000 znakova.

Druga dobra strana Pomere jer što se napaja preko dvije AA baterije. Baterije su izmjenjive pa ne morate sa sobom nositi punjač kako bi ih napunili.

Zbog E-Ink zaslona koji nije energetski zahtjevan, Pomera s jednim setom baterija ima autonomiju do 20 sati. Pomera ima i jednu backup bateriju (CR2032) koju bi mogli nazvati svojevrsnim UPS-om, dok ne zamijenite istrošene baterije novima.

Inače, E-Ink zaslon ima dijagonalu od 6 inča i rezoluciju od 800 x 600 točaka. Tekst se unosi preko preklopne tipkovnice koja se sastoji od tri dijela. Središnji dio je stacionaran, dok se vanjski dijelovi tipkovnice preklapaju prema unutra. Tipke su dovoljno velike za ugodno tipkanje većih tekstova (17 x 15,5 milimetara).

Korisnici mogu izabrati između osam veličina fonta i pet veličina proreda između redaka. Pomera podržava još i tipkovničke kratice, elektroničke rječnike, unos napomena u kalendar, pa čak i kreiranje jednostavnijih tablica koje se kasnije pohranjuju u csv formatu.

Da bi Pomera stigla na američko tržište King Jim mora prikupiti 90.000 USD. Za sada im dobro ide, prikupili su nešto više od 13.000 USD, a do kraja kampanje je ostalo još 28 dana. Prvih 100 korisnika koji nabave Pomeru putem Kickstarter kampanje mogu je dobiti 30% jeftinije, za 349 USD.

Po dolasku na tržište, u studenom 2018. godine Pomera će na američkom tržištu stajati oko 500 USD. Početkom idućeg mjeseca, točnije 8. lipnja King Jim će Pomeru predstaviti i na domaćem, japanskom tržištu. Detaljne specifikacije možete proučiti u prilogu i na internetskim stranicama kampanje.