Coolpad Cool 5 - pametni telefon velikog zaslona, srednje snažnog hardvera i pristupačne cijene

Cool 5 najnoviji je pametni telefon kineske tvrtke Coolpad – osim velikim zaslonom uređaj se odlikuje i prihvatljivom cijenom od oko 110 USD

Stjepan Bilić subota, 5. listopada 2019. u 02:28

Coolpad, kineski proizvođač pametnih telefona, predstavio je svoj najnoviji model – Cool 5. Riječ je o uređaju iz donjeg srednjeg segmenta kojim proizvođač nastoji izbalansirati što snažniji hardver za što nižu cijenu.

Cool 5 je stoga dobio veliki IPS LCD zaslon dijagonale 6,22 inča, no samo HD razlučivosti (1.520 x 720). Zaslon se odlikuje tankim rubovima, ali i notchem u obliku kapljice vode. Potonje ne bi trebalo nikoga iznenaditi budući je većina ovogodišnjih pametnih telefona imala neki od mnogobrojnih modela urezanih zaslona.

Uređaj se temelji na Mediatekovom Helio P22 čipu, ima 4 GB RAM-a i 64 GB prostora za pohranu. Iako će većini korisnika količina interne memorije biti dovoljna, Coolpad je osigurao i podršku za memorijske kartice kako bi korisnici istu mogli i naknadno proširiti (do 128 GB).

Cool 5 je dobio tri kamere, od čega se dvije nalaze na stražnjoj, a jedna na prednjoj strani kućišta. Primarna kamera ima razlučivost od 13 MP, dodatna (dubinska) od 2 MP. Između kamera smještena je bljeskalica. Da je ovaj model namijenjen mlađim korisnicima otkriva razlučivost selfie kamere – 16 MP.

Kako je riječ o uređaju iz donjeg srednjeg segmenta, čitač otiska prsta nije integriran u zaslon, već se nalazi na stražnjoj strani kućišta. Iako je riječ o cjenovno jeftinijem uređaju opremljen je s USB-C portom, baterijom kapaciteta 4.000 mAh i tehnologijom brzog punjenja baterije.

Softversku stranu uređaja čini Android platforma starijeg datuma – Android 9.0 (Pie). Dimenzije uređaja su 157 x 76 x 8 milimetara, a masa 145 grama. Bit će dostupan u dvije boje – Gradient Blue i Midnight Blue po cijeni od oko 110 USD.