Google: Dopuštena su dva notcha po zaslonu

Google je na blogu za Android developere objavio smjernice za dizajniranje aplikacija prilagođenih zaslonima s notchom, gdje se specificira kako će Android P uređaji moći imati najviše dva notcha

Matija Pavlić četvrtak, 2. kolovoza 2018. u 06:00

Google je objavio novi post na svom blogu koji je namijenjen developerima i u kojem se specificiraju pravila vezana za prikaz aplikacija na modernim zaslonima s notchom u 18:9 ili većem formatima.

Konkretno post se bavi optimizacijom prikaza pojedinih informacija na spomenutom tipu zaslona, pri čemu je krajnji cilj da ne bude skrivenih podataka nego da sve potrebne informacije budu ispravno prikazane na zaslonu.

Također, Google ističe i pravilo za uređaje koji će koristiti budući operativni sustav Android P, takav uređaj neće smjeti imati više od dva notcha. Konkretno po jedan notch s gornje i donje strane uređaja, ne smije biti notcha s lijeve i desne strane uređaja odnosno oni neće biti podržani.

Što se tiče ostalih pravila vezanih za Android P, u okomitom načinu rada statusna traka se treba proširiti kako bi pokrila čitav notch, a u vodoravnom načinu rada prostor s notchom je zacrnjen (letterbox).

Više detalja možete pročitati na već spomenutom službenom blogu za Android developere.