Google Pixel 4a imat će bržu UFS memoriju

Google je odlučio smanjiti tehničke razlike između flagship i jeftinijih Pixel a telefona – novi Pixel 4a dobit će tako UFS memoriju kakvu imaju i punokrvni Pixel telefoni

Stjepan Bilić nedjelja, 15. ožujka 2020. u 02:31

Google već neko vrijeme uz svoje flagship telefona iz serije Pixel u ponudi ima i njihove slabije, k tomu i jeftinije inačice koje označava kao „Pixel a“ telefone. Kako bi potonji cijenom bili povoljniji Google mora napraviti i par tehničkih izmjena u odnosu na punokrvne Pixel telefone.

Do sada su u oči najviše upadali slabiji procesori i manji broj kamera. Primjerice Pixel 3 temelji se na Snapdragon 845 čipu, a Pixel 3a na čipu Snapdragon 670. Zatim Pixel 3 ima dvije prednje kamere, a Pixel 3a samo jednu. No ovo su samo neke od razlika među navedenim telefonima. Pixel 3 za pohranu podataka koristi brzu UFS 2.1 memoriju, dok je Pixel 3a dobio sporiju eMMC 5.1 memoriju.

No, potonje će se novim Pixel 4a modelom promijeniti. Prema izvoru Pixel 4a koji uskoro treba biti predstavljen dobi će UFS 2.1 memoriju, istu onu kakvu ima i Pixel 4. razlog tomu je najvjerojatnije to što novi flagshipi koriste novije i brže UFS 3.0 i UFS 3.1 memorije, pa cijena starije UFS 2.1 postaje dovoljno povoljna da bi se opravdala ugradnja i u jeftinije modele telefona.

Dokaz gore navedenom možete vidjeti u prilogu. Julio Lusson s YouTube kanala TechnoLike Plus objavio je fotografiju bootloader zaslona na kojemu se vidi par podataka o hardveru na kojem se Pixel 4a temelji. Vidljivo je da će i Pixel 4a imati 6 GB RAM-a (LPDDR4X) te 64 GB UFS memorije koju je proizveo SKHynix. Zahvaljujući UFS memoriji Pixel 4a imat će bolje performanse prilikom čitanja i zapisivanja podataka u internu memoriju, ali i manju potrošnju energije što će u konačnici rezultirati duljom autonomijom uređaja.

Do sada poznate specifikacije za Pixel 4a
Procesor Qualcomm Snapdragon 730
Grafika Adreno 618
RAM 6 GB (LPDDR4X)
Interna memorija 64 GB (UFS 2.1)
Zaslon 5,81", 2.340 x 1.080 točaka, 60 Hz, punch-hole
Stražnja kamera 12 MP, podrška za 4K video, LED bljeskalica
Prednja kamera 8 MP, video stabilizacija
Mreže 4G, Dual SIM, GPS, Wi-Fi 5, Bluetooth, GLONASS
Sigurnost čitač otiska prsta na stražnjem panelu
Baterija 3.080 mAh
OS Android 10