Huawei P30 Lite New Edition

Huawei je čini se pronašao način kako i u 2020. godini prodavati telefone s punom podrškom za Google servise – reciklažom starih za koje je ranije osigurao licencu

Stjepan Bilić četvrtak, 16. siječnja 2020. u 06:00

Jedna od glavnih tema u medijima prošle godine bili su Huawei i SAD. Podsjetimo, SAD je uveo sankcije kojima je onemogućio Huawei da koristi američku tehnologiju prilikom proizvodnje telefona i drugih uređaja, a sve zbog tobožnje moguće ugroze američke sigurnosti.

Izravna posljedica toga bila je i nemogućnost korištenja Android platforme u punoj konfiguraciji – sa Google servisima i aplikacijama. Stoga je svaki Huaweijev mobitel koji je proizišao iz njihovog R&D odjela nakon svibnja 2019. mogao imati isključivo open source inačicu Androida.

Uređaji kao takvi nisu odveć zanimljivi korisnicima sa Zapada, jer isti nemaju podršku za Gmail, Google Maps, i druge popularne servise. Kao kontra mjeru Huawei je izbacio HMS – Huawei Mobile Services i kreirao vlastitu trgovinu aplikacijama kojima namjerava zamijeni Googleove.

No sve to ne znači da i u 2020. godini Huawei neće prodavati telefone s takozvanim punim Androidom. Naime, čini se kako su pronašli način kako još neko vrijeme plasirati svoje telefone na zapadna tržišta s GMS servisima i svime ostalim što uz njih ide – reciklažom starijih modela za koje su već ranije ishodovali potrebna odobrenja i licence.

Naime, P30 Lite dobio je novu inačicu – P30 Lite New Edition. Kako je P30 serija zadnja koja je stigla s podrškom za GMS Huawei je odlučio istu malo obnoviti i učiniti ju zanimljivom korisnicima i ove godine. Novi model zadržao je sve karakteristike starog, čak i boje, ali je dobio novu memorijsku konfiguraciju.

P30 Lite New Edition je tako sada moguće na britanskom tržištu nabaviti u konfiguraciji sa 6 GB RAM-a i 256 GB podatkovnog prostora. New Edition rezultat je kompromisa, Huawei je za 2 GB smanjio količinu RAM-a, sa 8 GB na 6 GB, ali je zato udvostručio količinu prostora za pohranu podataka, od kojeg će korisnici svakako imati više koristi, pogotovo ako telefon često koriste za snimanje i fotografiranje.

Kako smo naveli, P30 Lite New Edition najprije će biti dostupan na britanskom tržištu, a kasnije bi trebao stići i na druga zapadna tržišta. Cijena u Velikoj Britaniji je 299 funti.