Huawei predstavio seriju Mate 40, poznate su i cijene za Europu

Huawei je predstavio svoju flagship seriju mobitela Mate 40, s 5-nanometarskim procesorom, naprednim kamerama i podrškom za 5G mreže

Sandro Vrbanus četvrtak, 22. listopada 2020. u 18:00

Huawei je danas predstavio seriju mobitela Mate 40, svoje flagship pametne telefone za ovu sezonu. Tijekom posljednjih osam godina predstavljeno je čak deset uređaja iz serije Mate, a najnoviji pametni telefoni Huawei Mate 40 Pro i Mate 40 Pro + među prvima donose 5-nanometarski integrirani 5G SoC, Ultra Vision Cine sustav kamera i potpuno novi Space Ring dizajn s okruglim "prstenom" na mjestu gdje su ugrađene stražnje kamere.

Futuristički dizajn

Huawei Mate 40 Pro i Mate 40 Pro + stvoreni su, kaže Huawei, po principima funkcionalnog dizajna. njihov 88° Horizon zaslon pruža iskustvo gledanja iz velikih uglova, a uređaji dolaze s IP68 certifikatom otpornosti na prašinu i vodu te poboljšanim algoritmima za sprječavanje slučajnog dodira po ekranu.

Huawei Mate 40 Pro i Mate 40 Pro + donose manji usjek prednje kamere koja nudi 3D otključavanje prepoznavanjem lica, ultra-širokokultnu selfie kameru i senzorom gesta.

Poleđina telefona donosi novi dizajn koji u Huaweiju nazivaju Space Ring, a uključuje okrugli prsten koji skriva kamere. Huawei Mate 40 i Mate 40 Pro dostupni su u crno-bijelim izvedbama, kao i Mystic Silver varijanti. Postoje i dvije varijante s veganskom kožom, suncokretovo žuta i maslinasto zelena. S druge strane, Huawei Mate 40 Pro + ima keramičku stražnju stranu dostupnu u dvije boje, bijeloj i crnoj.

Kad je riječ o zaslonima, Mate 40 donosi 6,5-inčni OLED (1080 x 2376), Mate 40 Pro i Mate 40 Pro+ imaju ekran od 6,76 inča (1344 x 2772). Na svim modelima zaslon se osvježava na 90 Hz.

Kirin 9000 i 5G

Nova serija Mate dolazi s Kirin 9000 čipsetom spremnim za 5G. Ugrađen u Huawei Mate 40 Pro i Mate 40 Pro +, Kirin 9000 je 5-nanometarski 5G SoC koji jamči poboljšane performanse i energetsku učinkovitost u odnosu na svog prethodnika. Prvi put ikad 5G čipset ima više od 15,3 milijardi tranzistora. CPU ima trorazinsku arhitekturu energetske učinkovitosti s jezgrama koje rade na frekvencijama do 3,13 GHz. U SoC je također integriran 24-jezgreni Mali-G78 GPU, kao i NPU koji sadrži dvije velike jezgre i jednu malenu jezgru, poboljšavajući AI mogućnosti na uređaju.

Huawei Mate 40 serija također je opremljena baterijom koja podržava i najbržu verziju SuperCharge tehnologije brzog punjenja.

Sustav kamera

Sustav kamera na Huawei Mate 40 seriji napravljen je u suradnji s Leicom. On uključuje širokokutnu, ultra-širokokutnu leću, telefoto kameru te dvostruke Cine kamere sa senzorom omjera stranica 3:2. Huawei Mate 40 Pro ima periskopsku telefoto kameru koja podržava hibridni zum od 10x i digitalni zum od 50x, a Huawei Mate 40 Pro + donosi dvostruki telefoto sustav koji omogućuje hibridni zum od 20x i digitalni zum od 100x.

Selfie Ultra Vision kamera na ovoj seriji snima selfije i videozapise s podrškom za 4K snimanje i opcijom za snimanje u jednom od tri dostupna vidna polja, od bliskog i osobnog do ultra-širokog. Ističe se i mogućnost usporenih selfie snimaka (slow motion).

Upravljanje gestama i pogledom

Smart Gesture kontrole omogućavaju potpuno upravljanje uređajem bez ruku. Uređaji donose i nove Eyes on Display mogućnosti koje je moguće aktivirati pogledom, s potpuno prilagodljivim interaktivnim zaslonima koji nude sve potrebne podatke s telefona, a zvono dolaznih poziva sada je moguće stišati gledanjem u telefon.

Huawei Mate 40 serija opremljena je i Huawei mobilnim uslugama (HMS). Tijekom lansiranja, Huawei je također predstavio nove aplikacije dostupne korisnicima, uključujući Petal Search, Petal Maps – aplikaciju za karte koja podržava značajku upravljanja gestama na Mate 40 uređajima, i Huawei Docs – objedinjenu uslugu Word dokumenata.

Cijene u Europi

Uređaj Cijena
Huawei Mate 40 889 eura
Huawei Mate 40 Pro 1199 eura
Huawei Mate 40 Pro + 1399 eura
Huawei Mate 40 Pro Porsche Design 2295 eura