iPhone 14 je iza ugla. Što možemo očekivati?

Za otprilike mjesec dana Apple bi trebao predstaviti novu generaciju iPhonea. Kao i uvijek, o njoj se već ponešto doznalo iz pouzdanih izvora – pa pogledajmo što sve bi iPhone 14 mogao donijeti

Sandro Vrbanus utorak, 2. kolovoza 2022. u 15:02

Ako će slijediti svoju uhodanu tradiciju, Apple će početkom rujna predstaviti ovogodišnju liniju iPhonea, rednog broja 14. Prema običaju, mjesecima prije lansiranja novog iPhonea neslužbenim kanalima u javnost stižu razni leakovi, manje ili više pouzdani, koji daju naslutiti kako će novi mobiteli izgledati te koje bi nove funkcije mogli imati. Ništa drugačije nije niti ovaj put, s tim da je nešto manje špekulacija i nabacivanja informacija – gotovo svi izvori u vezi iPhonea 14 tvrde iste stvari. Pogledajmo, dakle, što možemo očekivati od ovogodišnje generacije najpopularnije marke mobitela na svijetu.

Pro bez notcha

Prva velika promjena u ponudi Applea ove godine, nakon linija 12 i 13, bit će ona vezana za veličine mobitela. Gotovo je sigurno da iPhone 14 neće dolaziti u 5,4-inčnoj "mini" varijanti, već da će se asortiman sastojati od tek dvije veličine kućišta i ekrana. iPhone 14 i iPhone 14 Pro tako bi trebali imati ekran dijagonale 6,1 inča, dok bi njihovi veći pandani, iPhone 14 Max i iPhone 14 Pro Max, trebali doći u 6,7-inčnoj varijanti.

No, iako će veličinama biti jednaki, šuška se da će ove godine razlika "običnih" i Pro modela biti očitija nego ikad. Pro modeli bi tako trebali (neki će reći, napokon) napustiti dizajn s prepoznatljivim notchem, pa će u vrhu zaslona tako biti dva otvora, za kameru i FaceID sustav. Izrez na ekranu imat će tako oblik položenog slova "i". Ekran će ostati na frekvenciji osvježavanja do 120 Hz, ali će vrlo vjerojatno dobiti i "always on" opciju, odnosno moći će biti stalno uključen i prikazivati vrijeme i notifikacije, uz minimalnu potrošnju baterije.

Pro modeli dobit će i novi procesor, iz serije A16, a mogli bi biti opremljeni i kućištem od titanija, umjesto dosadašnjeg nehrđajućeg čelika. Isti uređaji dobit će i značajno unaprijeđene kamere, koje bi trebale uključivati 48-megapikselni senzor, periskopsku "zoom" leću te mogućnost snimanja 8K videa.

iPhone 14 s manjim promjenama

Kad je riječ o osnovnoj liniji, ona će doživjeti minimalne promjene u odnosu na seriju 13. Neće biti ogromnog skoka u rezoluciji i mogućnostima kamera, ekran će zadržati dosadašnji oblik s velikim notchem, a čak niti procesor neće biti nadograđen. iPhone 14 i 14 Max trebali bi tako dolaziti s istim SoC-om kao i serija 13, čipom A15 Bionic.

Apple će se stoga morati pobrinuti da kupcima ponudi nešto što bi ih nagnalo da kupe model iz serije 14 – a to bi, prema do sada dostupnim informacijama, trebalo biti određeno poboljšanje performansi ostvareno na račun novog dizajna hardvera i novog bežičnog modema. Bit će tu i vjerojatno povećanje količine radne memorije, s 4 na 6 GB.