Kuo: Appleov A16 čip naći će se samo u iPhone 14 Pro modelima

Ako je vjerovati poznatom Appleovom analitičaru, Apple bi mogao po prvi puta u 10 godina 'razdvojiti' svoju novu seriju pametnih telefona prema specifikacijama čipova

Matej Markovinović ponedjeljak, 14. ožujka 2022. u 12:22

Pouzdani Appleov analitičar, Ming-Chi Kuo, objavio je na Twitteru da bi iPhone 14 Pro i Pro Max mogli biti jedini uređaji iz Appleove nove serije pametnih telefone koje će pogoniti A16 čip. To, naime, znači da bi standardni iPhone 14 modeli mogli imati A15 čip koji se može pronaći u iPhoneu 13.

Osim toga, Kuo kaže da će svaki iPhone 14 model imati 6 GB RAM-a te da će Pro modeli imati nadograđenu LPDDR5 memoriju, dok će oni „standardni“ zadržati LPDDR 4X memoriju.

Ako se ovo pokaže istinitim, to bi bio prvi put u gotovo 10 godina da je Apple „razdvojio“ svoju flagship seriju telefona prema specifikacijama čipova. Kako prenosi 9to5Mac, to se zadnji put dogodilo davne 2013. godine, kada je iPhone 5S dobio A7, dok je jeftiniji iPhone 5C imao nešto stariji A6 čip.

Nadalje, Kuo spominje i 6,7-inčni iPhone 14 Max, uređaj koji bi trebao doći s „Pro“ zaslonom, ali specifikacijama standardnog modela. Ono što je izrazito zanimljivo, Appleov je analitičar u potpunosti izostavio iPhone 14 mini, pa postoji velika mogućnost da će ga se tvrtka riješiti, piše The Verge.

Ako se pak to predviđanje pokaže istinitim, Apple će, dakle, korisnicima nuditi samo 6,1-inčne i 6,7-inčne iPhone telefone te će tako i jedan od danas rijetkih kompaktnih uređaja službeno otići u povijest.