iPhone 15 Pro stiže s velikim nadogradnjama, ali i većom cijenom na svim tržištima

Appleov analitičar Mark Gurman očekuje da će nadolazeći iPhone 15 Pro i Pro Max osjetno poskupjeti, ponajviše zbog velikih nadogradnji s kojima će doći

Matej Markovinović ponedjeljak, 31. srpnja 2023. u 09:38
📷 Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Apple sprema veliko osvježenje za nadolazeći iPhone 15 Pro i Pro Max, a budući da to sa sobom nosi veće troškove proizvodnje, cijena će im, čini se, biti veća.

Naime, kako doznaje Appleov dugogodišnji analitičar i Bloombergov reporter, Mark Gurman, iPhone 15 Pro i 15 Pro Max mogli bi poskupjeti na svim tržištima. Razlog tome je činjenica da će novi Pro modeli imati bolji sustav kamera, kućište od titana umjesto od nehrđajućeg čelika te da će im rubovi zaslona biti za trećinu tanji.

„Očekujem barem manja povećanja cijena za svaki od modela iPhonea 15 izvan SAD-a. S obzirom na to da Pro modeli dobivaju kućište od titana i skuplji sustav kamera, ne bih isključio ni povećanje cijena u SAD-u. Za kontekst, Apple naplaćuje 100 dolara više za svoje pametne satove od titana“, navodi Gurman u svom novom Power On biltenu.

Kad je, pak, riječ o ostalim specifikacijama, očekuje se da će svaki od modela iz linije iPhone 15 dobiti Dynamic Island i USB-C priključak za punjenje. Prema informacijama koje su procurile početkom srpnja, cijela će nova linija Appleovih mobitela imati baterije većeg kapaciteta, što bi moglo rezultirati još boljom autonomijom.

Pro modeli trebali bi imati Appleov A17 Bionic SoC napravljen na 3-nanometarskom proizvodnom procesu i uparen s 8 GB LPDDR5 RAM-a, dok bi obične trebao pogoniti prošlogodišnji A16 Bionic.