JP Morgan: Apple se konačno može nositi s potražnjom iPhonea 14 Pro

Kineske vlasti ublažile su protupandemijske mjere, pa se proizvodnja iPhonea 14 Pro vratila u normalu. Analitičari JP Morgana tvrde da se vrijeme isporuke značajno smanjilo

Matej Markovinović srijeda, 18. siječnja 2023. u 16:25
📷 Foto: Unsplash, Victor Serban
Foto: Unsplash, Victor Serban

Analitičari JP Morgana prate isporuke iPhonea 14 diljem svijeta, kako bi procijenili odnos ponude i potražnje. Prema njihovoj posljednjoj procjeni, datumi isporuke popularnog iPhone 14 Pro modela pali su na manje od tjedan dana, što sugerira da je Apple konačno „uhvatio korak“ s potražnjom nakon izazovnog kvartala.

Sva četiri modela iPhone 14 serije imaju kratko vrijeme čekanja, koje, prema analitičarima JP Morgana, u prosjeku iznosi četiri dana. Konkretnije, u SAD-u dostava traje oko pet dana, dok u Kini i Europi traje oko tri dana. Navodi se i kako se većina modela bez poteškoća može kupiti u trgovini, što je također jedan od pokazatelja da se proizvodnja vraća u normalu.

Rokovi isporuke za sve modele iPhone 14 serije. 📷 Foto: JP Morgan
Rokovi isporuke za sve modele iPhone 14 serije. Foto: JP Morgan

Podsjetimo, novi val koronavirusa u Kini zatvorio je brojne tvornice, što je rezultiralo time da se proizvodni kapaciteti iPhonea 14 Pro smanje za između 15 i 20 milijuna jedinica. Sve se to dogodilo tik prije blagdanske sezone, kada je potražnja za mobitelima najveća. No, sada kada su blagdani prošli, kineske vlasti ublažile su protupandemijske mjere, što je omogućilo ponovno otvaranje tvornica.

Kako prenosi GSM Arena, Apple se i dalje uveliko oslanja na pogone u kineskom Zhengzhou, koji je trenutno jedino mjesto na Zemlji gdje se proizvodi iPhone 14 Pro. Međutim, tvrtka je već započela diverzifikaciju proizvodnih pogona, pa se tako obični iPhone 14 proizvodi u Indiji.