Kyocera KY-O1L - najtanji mobitel na svijetu ima e-Ink zaslon

Kyocera je izradila trenutno najtanji mobitel na svijetu – KY-O1L čija debljina iznosi tek 5,3 milimetara, a veličinom je gotovo identičan kreditnoj kartici

Stjepan Bilić subota, 20. listopada 2018. u 07:00

Kyocera je predstavila najtanji mobitel na svijetu – KY-O1L. Debljina ovog mobitela je svega 5,3 milimetara, a veličinom je gotovo pa identičan kreditnim karticama.

No, da bi Kyocera ovakvo nešto postigla morala je načiniti i poveći broj kompromisa. Za početak, mobitel nema kamera, nema OS koji podržava trgovinu aplikacijama te dosta drugih opcija koje se na današnjim mobitelima uzimaju zdravo za gotovo.

Na primjer, umjesto velikih LCD ili AMOLED zaslona mobitel ima monokromatski e-Ink zaslon dijagonale 2,8 inča. Kako vidite u priloženom videu, zaslon je osjetljiv na dodir. Nadalje, tu je baterija kapaciteta 380 mAh, što možda ne zvuči puno, ali uz njegovu potrošnju kapacitet baterije je dostatan.

Iako KY-O1L ne podržava dodatne aplikacije, ima par svojih – telefonski imenik, poruke, kalendar, sat, kalkulator te internetski preglednik. Kyocera je osigurala i podršku za LTE mreže koja je u mogućnosti ponuditi brzinu preuzimanja podataka od 100 Mbps, te brzinu slanja podataka od 37,5 Mbps.

Dimenzije uređaja su 91 x 55 x 5,3 milimetara, a težina 47 grama. Kyocera KY-O1L u prodaju stiže krajem studenog po cijeni od oko 300 USD i bit će dio ponude japanskog operatera NTT Docomo.