Od iduće godine Xiaomi više neće nuditi 4G smartphone i kreće s istraživanjem 6G tehnologije

Xiaomi namjerava do kraja godine ugasiti proizvodnju 4G pametnih telefona u korist 5G uređaja te čak počinje istraživati i buduću 6G tehnologiju

Matija Pavlić četvrtak, 28. svibnja 2020. u 07:00

Tvrtka Xiaomi bi do kraja ove godine trebala prestati proizvoditi 4G pametne telefone te će posvetiti isključivo tržištu 5G uređaja.

Uz preorijentaciju kineske tvrtke na 5G uređaje planirana su i početna testiranja 6G tehnologije te satelitskog Interneta, što je u nedavnom intervjuu za kinesku agenciju Xinhua otkrio suosnivač i trenutačni glavni izvršni direktor tvrtke Lei Jun.

Xiaomi će se orijentirati na različite 5G tehnologije što osim mobilnih uređaja uključuje IoT uređaje te sustave ranog upozorenja u slučaju katastrofa temeljenog na 5G tehnologiji koji Xiaomi razvija za kinesku vlast.

Epidemija koronavirusa prema posljednjim podacima nije previše naštetila Xiaomiju koji je u prvom kvartalu zabilježio rast, no Lei Jun spominje problem s manjkom 5G uređaja u skladištima koji se pokušalo riješiti financijskom stimulacijom od 250 milijuna juana u pravcu proizvođača uređaja kako bi se povećala njihova proizvodnja.