Pojedini proizvođači mobitela sve se manje odlučuju na ugradnju NFC čipova

Prema istraživanju tvrtke ScientiaMobile, pojedini proizvođači mobilnih uređaja kao što su LG, Xiaomi, Alcatel i Oppo sve manje ugrađuju NFC čipove u svoje uređaje

Matija Pavlić nedjelja, 17. veljače 2019. u 07:00

NFC ili Near Field Communication je bežična tehnologija kratkog dometa pomoću koje uređaji mogu razmjenjivati podatke ali i vršiti neke druge funkcije.

Prema novom izvješću koje je pripremila tvrtka ScientiaMobile, mnogi proizvođači kao što su naprimjer tvrtke LG, Xiaomi, Alcatel i Oppo izbjegavaju ugradnju NFC čipova u svoje mobilne uređaje.

Tako je LG u odnosu na 2015. godinu u 2018. godini u svojim uređajima smanjio postotak svojih uređaja s NFC čipovima s 69 na 55%. Xiaomi je postatak svojih uređaja s NFC čipovima smanjio s 11,9 na 8,85%. Kineska tvrtka Oppo ističe se s smanjenjem zastupljenosti mobilnih uređaja s 28% 2015. godine na samo 3% tijekom 2018. godine.

Razlog za izbacivanje NFC čipa krije se u činjenici da većina prije navedenih proizvođača isporučuje svoje uređaje na azijsko tržište koje nije prigrlilo NFC tehnologiju, posebice što se tiče tržišta zemalja u razvoju.

S druge strane tvrtke kao što su Apple, Huawei, Motorola, HTC i Sony su odnosu na 2015. godinu značajno povećale broj uređaja koji sadrže NFC čipove.