Mobiteli

Top 5 mobitela za 2022. godinu prema izboru bugovaca

📷 Foto: Screen Post, Unsplash
Matej Markovinović subota, 31. prosinca 2022. u 14:00

Ova lista top 5 mobitela za 2022. godinu, napravljena je prema osobnom izboru pojedinih Bugovih novinara. Izbor nije bio lak, stoga vas pozivamo da i vi riješite našu anketu i odaberete svoje favorite

Kad je riječ o mobitelima, moglo bi se reći da je 2022. bila poprilično plodonosna. Predstavljeno je preko 500 novih modela (mnogi, doduše, nisu dospjeli na naše tržište), od kojih su neki donijeli pamtljive novitete. Primjerice, Samsung Galaxy S22 Ultra dobio je podršku za S Pen te je tako službeno umirovio Note seriju, a iPhone 14 Pro riješio se notcha i zamijenio ga atraktivnim Dynamic Islandom.

Kako bi sa stilom obilježili ovu godinu punu novih mobitela, odlučili smo napraviti prigodnu listu onih najpamtljivijih i najboljih. Budući da slaganje liste od top 5 mobitela nije zahvalan posao, prvenstveno zato što je potrebno suziti izbor i gotovo sigurno izostaviti neki od značajnih ovogodišnjih modela, odlučili smo se na drugu taktiku – top 5 mobitela za 2022. godinu prema osobnom izboru bugovaca.

Riječ je, dakle, o osobnim odabirima pojedinih Bugovih novinara, uz kratko objašnjenje zašto se „baš taj“ mobitel našao na listi. Uz to, ponudit ćemo i vama, našim čitateljima, anketu da i vi izaberete svoje favorite.

Top 5 mobitela za 2022. – Dragan Petric

Xiaomi 12T Pro

Nije više u poziciji tržišnog izazivača, no Xiaomi je ipak ponudio model sa svim karakteristikama premium klase uređaja, ali po cijeni koja nije baš toliko paprena kao kod konkurencije, stvorivši ovogodišnji Best Buy flagship.

Honor 70

U kategoriji priuštljivih uređaja kod kojih je omjer cijene i ponuđenog posebno atraktivan, Honor je s modelom 70 apsolutni prvak. Ono što nitko ne smije reći je da je ovo „Huawei s Googleom“, što samo dodatno potencira neuhvatljivost tog omjera.

Huawei Mate 50 Pro

Tehnološki, hardverski i optički radi se, zapravo, o savršenom mobitelu koji impresionira performansama, dizajnom i kamerama. Za razliku od Samsunga – uzbudljiv je, za razliku od iPhonea – zanimljiv je, ali za razliku od svih drugih – nema, nažalost, Google.

T Phone Pro 5G

Dugi niz godina nismo imati na tržištu „T“-telefone, ali sada kada je konačno stigao, u Deutsche Telecomu, a samim time i Hrvatskom Telekomu uboli su u sridu s najpovoljnijim 5G uređajem koji nudi iznenađujuće natprosječne specifikacije i performanse, a gotovo uvijek je na nekoj akciji.

Oppo Find X5 Pro

EISA-in osvajač prestižne Best Smartphone nagrade za ovu godinu nije okrunjen bez razloga – specifikacijski, performansama, izvedbom i količinom ugrađene „opreme“ ovo je uvjerljivo najnapredniji i najnabrijaniji mobitel kojeg smo vidjeli u 2022.

Top 5 mobitela za 2022. – Davor Šuštić

Asus Zenfone 9

Najbolji ovogodišnji kompaktni mobitel pokazao je da se u razumne gabarite još uvijek itekako može uklopiti prvorazredan uređaj, s najboljim komponentama i maratonskom baterijom.

Samsung Galaxy S22+

Neopisivo dosadan, ali jako dobar mobitel. Puno ljepši od Ultre, a bez problema s baterijom, kakve ima „obični“ Galaxy S22. Kupio sam ga pa postoji mala mogućnost da sam pristran.

📷 Foto: Samsung
Foto: Samsung

Apple iPhone 14 Pro Max

Dynamic Island je naizgled banalna funkcija, ali radi se o najzanimljivijoj novotariji koju je iPhone dobio u novije doba.

Nothing Phone (1)

Mobitel koji gotovo nitko nema, niti će imati, ali radi se o estetski najzanimljivijem uređaju u 2022. godini. Što, doduše, nije osobit uspjeh, uzmemo li u obzir do koje su mjere svi ostali modeli varijacije na istu temu.

Google Pixel 7 Pro

Zahvaljujući supermoćnom softveru i kvalitetnoj optici, Google nastavlja nuditi mobitele s najboljim kamerama na tržištu. Toliko dobrim, da možemo zažmiriti na gigantske gabarite i neizrecivu ružnoću Pixela 7 Pro.

Top 5 mobitela za 2022. – Matej Markovinović

Samsung Galaxy S22 Ultra

Mobitel koji je stigao kao punokrvni nasljednik Note serije, od koje je posudio veliki zaslon, dizajn na kojeg se može „porezati“ i podršku za S Pen. Unatoč tome što su od njegovog predstavljanja u veljači stigli, možda na papiru bolji modeli, Galaxy S22 Ultra i dalje je jedan od najboljih na tržištu.

Xiaomi 12

Iako je Xiaomi 13 već dostupan u Kini, teško je bilo odoljeti stavljanju Xiaomija 12 na ovu listu. Dizajn je izrazito atraktivan, finiš kvalitetno odrađen, „ispod haube“ ima sve što jedan flagship u 2022. treba imati, a sve to upakirano je u kućište kompaktnih dimenzija.

Nothing Phone (1)

Ovaj je mobitel digao mnogo „prašine“ na društvenim mrežama, ne zbog svojih osrednjih specifikacija, već zbog, rekao bih, ingenioznog dizajna. Ima transparentnu „stražnjicu“ s LED osvjetljenjem koja svijetli u ritmu melodije zvona, što budi nostalgične osjećaje kod onih što su imali legendarnu Nokiju 3220.

Motorola Edge 30 Ultra

Motorola je ove godine izbacila „hrpetinu“ mobitela, a među njima je i Edge 30 Ultra. Riječ je o mobitelu koji je prvi na tržištu stigao s glavnim senzorom od 200 MP, što ga je uvelike istaknulo među konkurencijom.

Samsung Galaxy Z Fold 4

Voljeli sklopive mobitele ili ne, činjenica je da je Galaxy Z Fold 4 najsvestraniji uređaj na tržištu. Samsung ga je „izliječio“ od nekih „dječjih bolesti“ koje su napadale prethodne modele, pa se uz jaki hardver i dobru softversku podršku doima kao najbolji izbor za mobitel koji se donekle može pretvoriti u – tablet.


Odabir čitatelja

A sada vas pozivamo da kroz anketu odaberete svoje favorite.

ANKETA ZA ČITATELJE

Naravno, u komentarima istaknite modele za koje mislite da zavređuju biti u top 5 i obrazložite svoje stav!.