Vivo predstavio gamerski iQOO 3, samo će najsnažniji model imati 5G

Nakon više mjeseci raznih glasina iQOO 3 5G konačno je i službeno predstavljen. Iako se reklamira kao gamerski telefon, zbog pet kamera, neće razočarati ni ljubitelje fotografiranja

Stjepan Bilić četvrtak, 27. veljače 2020. u 03:31

Zadnjih mjeseci dosta se pisalo o telefonu iQOO 3 5G. No to su mahom sve bile glasine koje su se na kraju mogle, ali i nisu morale obistiniti. Nakon što je Vivo odradio službeno predstavljanje tajni više nema, i sve dalje napisano točni su, službeni podatci.

Iako proizvođač ovog pametnog telefona isti deklarira kao gamerski, zbog većeg broja kamera, neće razočarati ni ljubitelje mobilne fotografije. iQOO 3 5G dolazi u konfiguraciji s ukupno pet kamera, od čega su četiri smještene sa stražnje, a jedna s prednje strane uređaja.

Prednja kamera nalazi se unutar 6,44“ zaslona, točnije unutar punch-holea koji je smješten u gornji desni kut. I to bi bio jedini prorez ili urez na zaslonu. Uređaj je opremljen sa 6,44“ Super AMOLED panelom razlučivosti FHD+. Budući je riječ o novijem zaslonu, unutar njega je integriran i skener otiska prsta.

Proizvođač ovu vrstu zaslona naziva Polar View Display. Jedna od posebnosti zaslona je mogućnost postizanja osvjetljenja od 1.200 nita čime je i više nego pogodan za vjernu reprodukciju HDR10+ sadržaja. Iako je većina proizvođača odlučila svoje telefone opremiti sa 90 ili 120 Hz zaslonima Vivo se odlučio još neko vrijeme zadržati na standardnom 60 Hz zaslonu uz dodatak 180 Hz brzine uzorkovanja.

Na početku teksta spomenuli smo kako telefon ima pet kamera. Glavna kamera ima razlučivost od 48 MP (f/1.8) a potpisuje ju Sony (IMX582). Telefoto kamera ima razlučivost od 13 MP i otvor blende od f/2.46. Ostale dvije su ultra široka (13 MP f/2.2) i senzor dubine (2 MP). Za ljubitelje selfija i video poziva proizvođač je odabrao kameru od 16 MP.

Uređaj se temelji na Snapdragonu 865, Qualcommovom trenutno najnovijem i najmoćnijem čipu za mobilne uređaje, ima 8 GB i 12 GB RAM-a te 128 GB i 256 GB podatkovnog prostora (ovisno o modelu). Kako je u samom nazivu uređaja istaknuto – ima podršku za 5G mreže, ali…

Podršku za 5G mrežu imat će samo jedan model, onaj najsnažniji, a tim i najskuplji model. Riječ je dakako o modelu sa 12 GB RAM-a (LPDDR5) i 256 GB podatkovnog prostora (UFS 3.1). Barem što se ostalih tržišta tiče, na kineskom tržištu svi modeli po defaultu će dolaziti s podrškom za 5G mreže. Kupcima s kineskog tržišta Vivo će ponuditi i dodatne modele, s drugačijim memorijskim konfiguracijama. Primjerice, uz navedene u Kini će se moći nabaviti i modeli sa 6 GB RAM-a te modeli sa 12 GB RAM-a i 128 GB podatkovnog prostora.

Neovisno o kojem se modelu radilo i s kojeg tržišta, svi imaju istovjetnu bateriju kapaciteta 4.440 mAh. Za njezino ponovno punjenje zadužena je 55W FlashCharge tehnologija koja će u samo 15 minuta napuniti bateriju do 50% njezinog kapaciteta.

Kako je ovaj telefon namijenjen prvenstveno gamerima, Vivo je dodao i par posebnih značajki, poput primjerice Ultra Game Mode značajke koja će kada je aktivna onemogućiti ometanje igrača prikazom obavijesti ili dolaznih poziva. Za okorjele gamere tu su i Monster Touch tipke (na rubu kućišta) koje kada su istovremeno pritisnute aktiviraju Monster Mode koji će povećati brzinu SoC-a na 100% kako bi omogućio bolje performanse u igraćim naslovima.

Za kraj su nam ostale cijene. Osnovni model za indijsko tržište stajat će oko 475 eura (8/128 GB), srednji model oko 512 eura (8/256 GB), a najsnažniji i jedini s podrškom za 5G oko 575 eura (12/256 GB). Kineskih modela je kako smo već naveli više, a cijene će im biti nešto drugačije. Osnovni model na kineskom tržištu imat će 6 GB RAM-a i 128 GB podatkovnog prostora i cijenu od oko 475 eura. Za 500 eura moći će se kupiti inačica s jednakom količinom podatkovnog prostora, ali s 2 GB RAM-a više, dakle model 8/128 GB.

Kako trenutno stvari stoje jedino će na kineskom tržištu biti u ponudi dva modela s po 12 GB RAM-a. Jedan će imati 128 GB podatkovnog prostora i cijenu od oko 525 eura, a drugi 256 GB podatkovnog prostora i cijenu od 575 eura.

Prva prodaja na indijskom tržištu kreće 4. ožujka 2020. godine točno u podne. Uređaj će se moći kupiti preko tvrtkinih službenih stranica (iqoo.com) te putem online trgovine Flipkart.