Xiaomijevi mobiteli s otključanim bootloaderom neće dobiti HyperOS

Xiaomi je ozbiljno shvatio sigurnost HyperOS-a, pa je tako donio odluku da ga uređaji s otključanim bootloaderom neće moći preuzeti

Matej Markovinović četvrtak, 9. studenog 2023. u 12:19
HyperOS 📷 Foto: Xiaomi
HyperOS Foto: Xiaomi

Uz predstavljanje nove serije mobitela, Xiaomi 14, kineski je proizvođač također predstavio i HyperOS koji će zamijeniti MIUI. Iako se očekivalo da će svi modeli prijeći na novi operacijski sustav, čini se da to neće biti slučaj.

Naime, Xiaomijevi mobiteli s otključanim bootloaderom ostat će bez HyperOS-a. Štoviše, kineski proizvođač potvrdio je za Android Authority da će otključavanje bootloadera biti onemogućeno prema zadanim postavkama na uređajima s HyperOS-om.

„Kako bi se zaštitila sigurnost uređaja, izbjeglo curenje podataka i korisnicima pružilo sigurnije te stabilnije korisničko iskustvo, otključavanje bootloadera bit će onemogućeno prema zadanim postavkama na Xiaomijevom HyperOS-u“, navode iz Xiaomija.

Ističu, također, da prethodni operacijski sustavi, poput MIUI-ja 14, i dalje zadržavaju mogućnost otključavanja, ali da bi korisnici nastavili primati ažuriranja, moraju zaključati svoj bootloader.