Asus ROG Swift OLED PG32UCDM je 4K gaming monitor s 240 Hz i bogatom opremom

Specifikacije, izrada i QD-OLED panel jasno upućuju da se radi o monitoru koji cilja na vrh ponude. Gamerima donosi 240 Hz na 4K ekranu od 32'' uz podršku za HDR, brz odziv i niz dodatnih opcija

Bug.hr ponedjeljak, 25. ožujka 2024. u 06:00
SPECIFIKACIJE – Asus ROG Swift OLED PG32UCDM
Ekran 32'' (3840 x 2160) / 240 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje QD-OLED
Kontrast/Svjetlina 1500000:1 / 1000 cd/m2
Vrijeme odziva  0,03 ms (GTG)
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori 2 x HDMI 2.1, DisplayPort 1.4, 2 x USB-C,
3 x USB 3.2 Type- A, 3,5 mm audio

OLED polako postaje novi standard u high-end gaming monitorima, a ovaj Asusov primjerak natječe se cijenom i mogućnostima s Dell Alienware AW3225QF modelom, no za razliku od zakrivljenog panela kod Della, ovdje se radi o klasičnom ravnom zaslonu.  Monitor se ističe QD-OLED panelom, visokim refresh rateom i bogatom opremom, a donosi i par dodataka kao što je KVM prekidač.

Vizualno je prihvaćena filozofija suprotna od prevladavajućeg minimalizma. Postolje dolazi u obliku tronošca s RGB logom brenda i dodatno projekcijom loga na stol. Robusni stalak s rupom za urednije provođenje kablova izdiže se u nastavku i drži veliki monitor na mjestu. Stalak omogućuje ergonomske prilagodbe poput podešavanja po visini, zakretanja i nagiba naprijed-natrag. Stražnja strana ima veliki sustav hlađenja koji se sastoji od dodatnog prostora za protok zraka, posebne ploče od grafena i dodatnog hladnjaka za optimalnu temperaturu. Na tom dodatku je i ROG logo koji također svijetli u RGB bojama. Od naprijed s tri je strane ekran okružen minimalnim rubom, dok je s donje strane nešto deblji i u nastavku na sredini ima dio s još jednim logom te joystickom za upravljanje OSD izbornikom.

QD-OLED panel sa svim prednostima tehnologije poput visokog kontrasta i prikaza crne ima ovdje i osvježavanje ekrana od 240 Hz, brz odziv i podršku za G-Sync i AMD FreeSync
QD-OLED panel sa svim prednostima tehnologije poput visokog kontrasta i prikaza crne ima ovdje i osvježavanje ekrana od 240 Hz, brz odziv i podršku za G-Sync i AMD FreeSync

Prava zvijezda ovog monitora je spomenuti QD-OLED panel koji ima izuzetno brz odziv od 0,03 ms te za gamere vrlo važnu stopu osvježavanja ekrana od 240 Hz. Zbog Quantum Dot sloja omogućen je još izraženiji prikaz boja, a svjetlina se penje do 1000 cd/m2 pa bi i podržani HDR (Dolby Vision) trebao biti kvalitetan. Ovaj 10-bitni panel pokriva i 99% DCI-P3 raspona boja i ima klasične prednosti ove tehnologije kao što je izniman prikaz crne te ogroman kontrast. No vratimo se malo na igrače, jer za njih su tu podrška za AMD FreeSync Premium Pro te G-Sync, kao i VESA certificirani AdaptiveSync pa će i igrači konzola doći na svoje.

Asus je ponudio i niz dodatnih gaming opcija kao što je dynamic shadow boost koji pomoću AI tehnologije automatski pojačava tamne scene u igrama kako bi bilo lakše uočiti neprijatelje. U sklopu GamePlus opcija tu su brojač FPS-a, štoperica, nišan, brojač vremena i druge. U OSD izborniku moguće je odabrati predefinirane modove temeljene na žanru igre.

Poseban dodatak na tanak OLED ekran vidljiv straga donosi napredni sustav za hlađenje
Poseban dodatak na tanak OLED ekran vidljiv straga donosi napredni sustav za hlađenje

Što se tiče opremljenosti, Asus ROG Swift OLED PG32UCDM dolazi s dva HDMI 2.1 koja će odlično poslužiti konzolašima i isporučiti 4K uz 120 Hz. Za ozbiljne PC gamere tu je DisplayPort 1.4 s kojim ćete moći progurati 240 FPS-ova na 4K rezoluciji. Tu su još dva USB-C porta s power delivery opcijom te tri klasična USB-a tipa A. Posebnost u odnosu na konkurenciju u ovom segmentu je ugradnja KVM prekidača s kojim ćete na istoj periferiji moći izmjenjivati lagano izvore slike, pa se primjerice prebacivati s plejke na gaming komp. Asus je ugradio i niz mjera za zaštitu OLED-a od burn-ina pod OLED Care tabom u Asus DisplayWidget Center softveru. Ovaj model još nije sletio u naše trgovine, a cijena bi mu mogla biti iznad 1600 eura ako ćemo suditi po dostupnom nešto većem modelu ROG Swift PG34WCDM.