Philips 221V8LB poboljšana je verzija pristupačnog monitora s VA panelom i 100 Hz ispod 100 eura

Philips u ulaznoj kategoriji donosi ekran sa 100 Hz i AMD FreeSync podrškom uz viši kontrast zahvaljujući VA panelu

Bug.hr petak, 7. lipnja 2024. u 18:10
SPECIFIKACIJE – Philips 221V8LB
Ekran 22'' 1920x1080 / 100 Hz
Tip matrice/Pozadinsko osvjetljenje  VA/  Edge LED
Kontrast/Svjetlina 3000:1/ 250 cd/m2
Vrijeme odziva  4ms
Kutovi gledanja (hor./vert.) 178 / 178° 
Konektori HDMI 1.4, VGA

Lako se zaljubiti u velike dijagonale, zakrivljene ekrane, OLED panele i ekstremno visoke stope osvježavanja ekrana. Druga strana medalje gledanja u takve monitore je visoka cijena. Na našem tržištu i dalje odlično prolaze ulazni modeli, pogotovo ako na bazične specifikacije donesu neki bonus uz pristupačnu cijenu. Jedan od takvih zanimljivih uređaja je novi Philips 221V1LB o čijem smo prethodniku iz V8 serije već pisali.

Podosta je sličnosti, pa se i model V8LB kako bi se uštedjelo i ponudilo kompetitivnu cijenu odlučio za gotovo istovjetan dizajn. Radi se o monitoru s plastičnom bazom i crnim kućištem. Moderne trendove tankih rubova oko panela prate tri strane plastičnog ruba, dok je brada nešto deblja i osim proizvođačeva logoa sadrži oznake za tipke koje na dnu desne strane služe za navigaciju kroz OSD izbornik.

Monitor donosi VA panel s relativno visokim kontrastom i stopom osvježavanja ekrana od 100 Hz
Monitor donosi VA panel s relativno visokim kontrastom i stopom osvježavanja ekrana od 100 Hz

Ono nešto posebno, Philips je ponudio u vidu VA panela i nešto višeg refresh ratea. Ovaj monitor koji još nije sletio na naše tržište, ali mu se prethodnik može pronaći za 100 eura, stiže s relativno visokom stopom osvježavanja ekrana od 100 Hz. Uz to, Philips je osigurao i AMD FreeSync kompatibilnost, pa je ovaj model i više nego prikladan za casual gaming. Karakteristika VA panela je nešto viši kontrast u odnosu na IPS konkurente (u ovom cjenovnom rangu ne treba ni spominjati OLED), ali i slabiji kut gledanja. Osim višeg kontrasta koji je ovdje deklariran kao 3000:1, monitor ima svjetlinu od 250 cd/m2 što je u redu za opću namjenu, ali ne i za radne uvjete na stolu pod direktnim udarom sunca. Promjenjiva stopa osvježavanja, SmartImage postavke koje prilagođavaju sliku prema sadržaju i mod smanjenog plavog svjetla dodatne su softverske mogućnosti koje je isporučio Philips.

Skromna postava priključaka sastoji se od HDMI 1.4 i VGA sučelja
Skromna postava priključaka sastoji se od HDMI 1.4 i VGA sučelja

Još jedan način na koji je Philips nastojao ostaviti nisku cijenu očituje se u izboru dostupnih sučelja. Kako se radi o klasičnom 1080p modelu dijagonale 22'' monitor stiže s HDMI 1.4 verzijom, jer za 2.0 ili 2.1 jednostavno niti nema potrebe. Ono što u 2024. godini očito nedostaje je USB-C priključak, a jedino preostalo sučelje je VGA, što djeluje kao relikt prošlosti. Također, ne postoji baš previše mogućnosti za namještanje, pa ovaj model nudi samo naginjanje naprijed-natrag, bez podešavanja po visini, zakretanja ili pivot opcije.

Ukupno, radi se o povoljnom monitoru sa zanimljivim specifikacijama koji u ovoj pristupačnoj kategoriji odskače visokim refresh rateom i podrškom za AMD FreeSync, dok se u ostalim mogućnostima uklapa u ulaznu kategoriju.