Najava

Zombie Army 4: Dead War - Povratak iz Pakla

Damir Radešić četvrtak, 5. prosinca 2019. u 06:00

Premda smo mislili kako se s podserijalom Zombie Army više nećemo susretati, ekipa Rebelliona ugodno nas je iznenadila najavom četvrtog poglavlja, za koje polako okupljamo ekipu

Zombie Army 4: Dead War

Proizvođač/Izdavač Rebellion
Žanr Akcijska igra
Platforme PC, PS4, Xbox One
Datum izlaska 04. veljače 2020.

Nastao kao spin-off serijala Sniper Elite, Zombie Army bio je zamišljen kao trilogija u kojoj smo u završnom poglavlju glavnog negativca upokojili za sva vremena. Barem smo tako tada mislili, i napucavanju zombificiranih nacista povremeno se vraćali iz čiste zabave kada bi nam dojadio realizam Sniper Elitea. Naravno da je u potonji serijal uloženo mnogo više truda, i realno je produkcijski na daleko višoj razini, no ponekad nam treba odmor od “ozbiljnih” igara, za što je Zombie Army više nego dostatan. Najava četvrtog nastavka izmamila nam je stoga smiješak na lice, i u ovoj kratkoj najavi uspjeli smo sabrati sve do sada poznate relevantne detalje koji su o Dead Waru pušteni u javnost.

S obzirom na to da je novo poglavlje najavljeno za veljaču iduće godine, izgledno je da na njemu developeri već neko vrijeme rade, ali odgađali su najavu iz logičnih razloga. Naime, premda je Rebellion dugi niz godina provjereni partner Valvea, i svoje je uratke objavljivao na Steamu, od kojih se posljednji Sniper Elite 4 pojavio prije dvije godine, za Zombie Army 4 pregovarali su s Epicom i postigli dogovor prema kojem će verzija za PC biti jedna od ekskluziva Epic Games Storea. Kao razloge toj odluci spominju nevjerojatnu marketinšku podršku Epica, koju su dosad mogli samo sanjati, i premda su svjesni da će određeni igrači njihov potez smatrati izdajom, mišljenja su kako će čak i njihovo negodovanje biti svojevrsna reklama zbog koje će se o njihovoj igri govoriti.

Osobno nemamo problema s Epic Games Storeom, i izgledno je da ćemo već prvi dan uskočiti u čizme jednog od četiri specijalista i vidjeti što je našeg Brkicu izmamilo iz topline pakla, iz kojeg je ponovno izvirio. Riječ je, dakako, o Hitleru, koji sa sobom dovodi nove horde nemrtvih nacista, kao i neke lude kreacije, poput zombijevskih morskih pasa i tenkova, koje smo imali priliku vidjeti u promotivnom videu. Uglavnom, njegova je vojska u kratkom roku uspjela zombificirati praktički čitavu južnu Europu, i u prvih ćemo nekoliko misija ispipavati njihovu snagu u Milanu, a potom i Veneciji, koja je, dakako, vrlo zanimljiva zbog svojih poznatih vodenih kanala i arhitekture općenito.

Iako ovo nije prva kooperativna multiplayer pucačina za četiri igrača koje nakon uspjeha Left 4 Deada svako malo dobivaju nove izdanke, vjerujemo da će u njoj ljubitelji takvih igara uspjeti pronaći nešto za sebe. Dakako, moguće je zaigrati i solo, no ne vidimo zašto bi netko tako igrao, kad je grupno napredovanje zabavnije i eksplozivnije iskustvo, ali, eto, ostavljeno je kao opcija. Svaki od likova koje vodimo dolazi s primarnim i sekundarnim oružjem, kao i posebnim napadom, unikatnim samo za njega. Karl je, primjerice, jedan od povratnika koji uz snajper i sačmaricu rabi naelektriziranu rukavicu, iskoristivu u bliskoj borbi, koja je idealna za raščišćavanje gužve, s obzirom na to da odbacuje protivnike. Kad ih već spominjemo, recimo i da likovi više nisu puke figurice u svojim mislima, već međusobno komuniciraju, nagrađujući uspješno izveden kombo prikladnim komentarom.

Nadaleko poznata kamera iz Sniper Elitea, koja je natprosječno uspješne pogotke nagrađivala rendgenskim prikazom probijanja zrna kroz tijelo i organe, bit će prisutna i u novom napucavanju zombija, što je, dakako, pohvalno, baš kao i usporeni prikaz djelovanja eksplozija na protivnike, uz mnoštvo brutalnih elemenata. U svakom slučaju, radujemo se novom druženju s Hitlerom i njegovim zombićima.