Informatičko natjecanje Dabar ove godine privuklo više od 42 tisuće učenika

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar održano je od 8. do 12. studenoga 2021. na CARNET-ovom sustavu MOOC s rekordnim odazivom učenika

Sandro Vrbanus subota, 4. prosinca 2021. u 21:15

Republika Hrvatska je od 2016. godine uključena u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Od 2016. godine u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji.

Natjecanje je besplatno za učenike i škole, a škole se moraju pridržavati Pravilnika natjecanja i Etičkog kodeksa natjecanja. Kako se natjecanje i dalje održava u vrijeme pandemije i ove je godine, kao i prošle, omogućeno sudjelovanje učenika iz vlastitog doma. Natjecanje ima pet kategorija, a učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta.

I ove je godine zabilježen rast broja sudionika, pa je tako prošloga mjeseca zadatke unutar Dabra rješavalo najviše do sada, čak 42.553 učenika. Dodatno, na natjecanju za učitelje i studente sudjelovalo je 439 učitelja i 73 studenta.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju”. Podršku natjecanju i ove godine daju Hrvatski savez informatičara, Visoko učilište Algebra, CARNET i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Više informacija o samom natjecanju možete pronaći na mrežnim stranicama udruge Suradnici u učenju, gdje su dostupni zadaci (i rješenja) sa svih održanih natjecanja.

* * *

Ako ste u utorak pročitali ovu našu najavu, onda znate da ovih dana dijelimo Bug Plus pretplate, pa je došao trenutak da saznamo i tko je današnji dobitik - a to će biti onaj čitatelj koji prvi ostavi komentar ispod ove, random odabrane, vijesti! Podsjećamo da postojeći pretplatnici na tiskano izdanje i Pro na digitalna izdanja, ne sudjeluju u ovoj nagradnoj igri jer već imaju viši status od onoga koji se trenutno dijeli. 

📢 Besplatna dostava

TOP!

HP AiO

Ryzen 5 4500U, 8GB, 256GB SSD, Radeon Graphics, 27" FHD IPS.

4.799 kn Kupi

📢 Vrhunska ponuda

TOP!

XIAOMI lipanj

Velika ponuda Xiaomi sportskih satova, slušalica, te uređaja za pametan dom po TOP cijenama.

Od 450 kn Kupi

📢 2 godine jamstva

TOP!

ASUS Vivobook

Ryzen 3 procesor, 8GB RAM-a, SSD 512GB, Radeon grafika, 15.6" IPS , Windows 11.

4.649 kn Kupi


Multiroom zvučnik

DENON Home 350

Hi-Res Audio reprodukcija, Bluetooth, Amazon Alexa, internet radio i glazbeni streaming, Airplay 2, podrška za subwoofere s ugrađenim HEOS-om.

4.729 kn Kupi

Mrežni audio player

MARANTZ NA6006

HEOS multiroom audio tehnologija, AirPlay2, Alexa, Streaming glazbe, Bluetooth, Wi-Fi, Marantzovi vlasnički HDAM krugovi.

4.929 kn Kupi