Informatičko natjecanje Dabar ove godine privuklo više od 42 tisuće učenika

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar održano je od 8. do 12. studenoga 2021. na CARNET-ovom sustavu MOOC s rekordnim odazivom učenika

Sandro Vrbanus subota, 4. prosinca 2021. u 21:15

Republika Hrvatska je od 2016. godine uključena u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Od 2016. godine u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji.

Natjecanje je besplatno za učenike i škole, a škole se moraju pridržavati Pravilnika natjecanja i Etičkog kodeksa natjecanja. Kako se natjecanje i dalje održava u vrijeme pandemije i ove je godine, kao i prošle, omogućeno sudjelovanje učenika iz vlastitog doma. Natjecanje ima pet kategorija, a učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta.

I ove je godine zabilježen rast broja sudionika, pa je tako prošloga mjeseca zadatke unutar Dabra rješavalo najviše do sada, čak 42.553 učenika. Dodatno, na natjecanju za učitelje i studente sudjelovalo je 439 učitelja i 73 studenta.

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju”. Podršku natjecanju i ove godine daju Hrvatski savez informatičara, Visoko učilište Algebra, CARNET i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Više informacija o samom natjecanju možete pronaći na mrežnim stranicama udruge Suradnici u učenju, gdje su dostupni zadaci (i rješenja) sa svih održanih natjecanja.

* * *

Ako ste u utorak pročitali ovu našu najavu, onda znate da ovih dana dijelimo Bug Plus pretplate, pa je došao trenutak da saznamo i tko je današnji dobitik - a to će biti onaj čitatelj koji prvi ostavi komentar ispod ove, random odabrane, vijesti! Podsjećamo da postojeći pretplatnici na tiskano izdanje i Pro na digitalna izdanja, ne sudjeluju u ovoj nagradnoj igri jer već imaju viši status od onoga koji se trenutno dijeli. Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

BT APTX soundbar sa subwooferom

ACOUSTIC ENERGY Aego 3

Kombinacija suba i soundbara za sve one koji žele kompaktno kućno kino odličnog zvuka uz značajnu uštedu na prostoru. Kompaktan dizajn, digitalno povezivanje, daljinsko upravljanje, 2 x RCA Phono, 65VA

1.725 kn 2.299 kn Kupi

Bežični WiFi BT zvučnik

HARMAN KARDON OMNI 10 PLUS

Omogućuje jednostavno postavljanje bežičnog HD glazbenog sustava. Najbrži način da svoju glazbu učinite bežičnom bilo gdje u svom domu. Spotify, Chromecast, 52Hz~20kHz.

1.699 kn 1.919 kn Kupi