Preko 36 tisuća učenika sudjelovalo u online informatičkom natjecanju Dabar

Najveće online natjecanje učenika u Hrvatskoj održano je ovoga tjedna. Njegovo već peto izdanje privuklo je 36.491 učenica i učenika osnovnih i srednjih škola

Sandro Vrbanus nedjelja, 15. studenog 2020. u 14:27

Republika Hrvatska je od 2016. godine uključena u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Od 2016. godine u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji.

Organizatori natjecanja za Hrvatsku su udruga Suradnici u učenju, Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNET-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Natjecanje se organizira u 5 kategorija:

MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole, MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda osnovne škole, KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda osnovne škole, MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda te GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole. Sudjelovanje je za sve učenike, učitelje i škole u potpunosti besplatno.

Prvo natjecanje Dabar u Hrvatskoj održano je u studenom 2016. s 5.624 sudionika, a od tada je interes konstantno rastao. Natjecanje Dabar 2020 održano je od 9. do 13. studenoga, a ovogodišnje izdanje privuklo je najviše sudionika do sada. Ukupno se u znanju informatike i računalnom razmišljanju natjecalo čak 36.491 učenica i učenika.

Podijeljeno po kategorijama, broj sudionika izgledao je ovako:

  • MikroDabar 3985
  • MiliDabar 7235
  • KiloDabar 12590
  • MegaDabar 8285
  • GigaDabar 4396

Dabar se od samih početaka u Republici Hrvatskoj organizira u online okruženju kako bi se koristile prednosti interaktivnih zadataka, brzih povratnih informacija te primjerom pokazalo promišljeno korištenje tehnologije u obrazovanju. Ove godine to je bila ključna prednost Dabra jer su sudjelovati mogli i učenici iz svojih domova. Svima njima je Dabar bio na raspolaganju 5 dana po 24 sata kako bi se svakom učeniku dala prilika za ulazak u svijet logičkih zadataka, mozgalica, zagonetki, programiranja i računalnog razmišljanja.  

Svaki zadatak na Dabru je prilika za rast, bez obzira riješe li ga pogrešno ili točno, jer Dabar je ovdje kako bismo analizirali, razgovarali, tražili drugačija rješenja i najviše od svega razmišljali. I upravo zato je Dabar najmasovnije natjecanje u Republici Hrvatskoj – poruka je organizatora Dabra.

Više informacija o samom natjecanju možete pronaći na mrežnim stranicama udruge Suradnici u učenju, gdje su dostupni zadaci (i rješenja) sa svih održanih natjecanja.