Održan je prvi AI Business Hackathon, a pobjedničko rješenje moglo bi biti od koristi IT tvrtkama

Pobjednik prvog AI Business Hackathona je tim SWIPE SPEC, koji ima veliki jezični model za pisanje tehničkih specifikacija proizvoda u IT industriji

Bug.hr četvrtak, 28. ožujka 2024. u 11:24

U BIRD Incubatoru u Zagrebu ovoga je tjedna održano finale prvog AI Business Hackathona, u kojem je sudjelovalo gotovo 50 timova, sastavljenih od stručnjaka i AI entuzijasta. Od toga 13 se timova kvalificiralo za finalno predstavljanje svojih ideja, pri čemu su neki već imali i gotove proizvode.

"Visoka kvaliteta i raznovrsnost prezentacija poslovnih slučajeva u kojima se koriste rješenja utemeljena na tehnologijama umjetne inteligencije obilježili su naše prvo natjecanje u primjeni velikih jezičnih alata i strojnog učenja, AI Business Hackathon", izjavio je Aco Momčilović, direktor tvrtke FutureHR i organizator natjecanja, koje su financijskim i drugim resursima poduprle tvrtke Comping, Dell Technologies, Takeda, Koios te poslovna škola Cotrugli, dok je Bug bio medijski pokrovitelj.

Aco Momčilović
Aco Momčilović

13 finalista, 3 nagrađena tima

Žiri u sastavu Dražen Kapusta, Aco Momčilović, Domagoj Marić i Dražen Oreščanin, između 13 je timova finalista odabrao njih šest u uži izbor. Od šestog do četvrtog mjesta plasirali su se Vlaji, JGL Sense the AI, Odvjetnik.ai, a dobitnici prve tri nagrade su timovi VerifAI (500 Eura), Cybermind Nexus (1.500 Eura) te apsolutni pobjednik prvog AI Business Hackathona: SWIPE SPEC, koji je osvojio prvu nagradu u vrijednosti od 2.500 eura.

Održan i okrugli stol

U sklopu finala natjecanja AI Business Hackathon održan je i okrugli stol mentora i pokrovitelja na kojem su sudjelovali Alojzije Jukić, direktor tvrtke Comping; Nino Surjan, konzultant iz tvrtke Koios; Darko Jovišić, direktor i suvlasnik tvrtke Robotiq.ai te Vedran Antoljak, poslovni konzultant koji je moderirao razgovor.

Tema rasprave bila je "Što su timovi u natjecanju napravili dobro, a što bi mogli bolje". Panelisti su timove tako, među ostalim, savjetovali da se više posvetite estetici svojih rješenja, promišljenije rade na skaliranju poslovanja, sustavnije rade na pronalaženju potencijalnih investitora, jasnije definiraju povrat na ulaganje, više pozornosti posvete pravnim pitanjima i problematici intelektualnog vlasništva te općenito, regulativi industrija za koje pokušavaju osmisliti rješenja utemeljena na umjetnoj inteligenciji.