Američki startup želi pokrenuti komercijalnu navigacijsku uslugu, precizniju od GPS-a

Kompanija Xona Space Systems prikupila je 19 milijuna dolara za početak realizacije svojeg projekta – konstelacije satelita u niskoj orbiti, koji bi omogućili navigaciju visoke preciznosti

Sandro Vrbanus srijeda, 8. svibnja 2024. u 13:48

GPS i srodne mu sustave danas koriste gotovo svi, i svi su naviknuti na to da oni nude određenu preciznost, zahvaljujući komunikaciji s nekoliko desetaka satelita u geostacionarnoj orbiti. No, ta preciznost mogla bi biti i značajno veća, ako se navigacijski sateliti smjeste u nisku Zemljinu orbitu. Tamo bi ih trebalo biti 258, kaže američki startup Xona Space Systems, a oni bi davali 150x jači signal od GPS-a te osiguravali značajno preciznije geolociranje prijemnika.

Točnost do 2 cm

Prema njihovim planovima, takva bi konstelacija satelita mogla postići određivanje točne lokacije s preciznošću od samo 2 centimetra. Lansiranje satelita bilo bi jeftinije, mrežu bi lakše bilo nadopuniti, a signali bi se lakoćom probijali i kroz razne prepreke. Samim time novi bi navigacijski sustav Pulsar mogao poslužiti za još precizniju kontrolu autonomnih vozila i slične primjene.

Sve to uobličeno je u poslovni plan, za koji je Xona sada prikupila 19 milijuna dolara početnog investicijskog kapitala. S tim će sredstvima početi planirati proizvodnju satelita, koje će im izrađivati belgijski startup Aerospacelab, pa potom započeti i s ostvarenjem svoje misije – pokretanjem komercijalne navigacijske mreže, alternative GPS-u i namijenjene najzahtjevnijim uređajima današnjice i budućnosti.

Prototip satelita Pulsar
Prototip satelita Pulsar

Prvi pokusni sateliti konstelacije Pulsar lansirani su 2022. godine, a produkcijski modeli u orbitu bi trebali poletjeti već u lipnju 2025. godine.