Europski sateliti Zemlju će snimati precizno do u milimetar i omogućiti bolju navigaciju

Preciznim mjerenjem i stvaranjem međunarodnog referentnog okvira dobit će se dosad najtočniji koordinatni sustav za navigaciju našim planetom, kaže Europska svemirska agencija

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. ožujka 2024. u 19:03

Europska svemirska agencija potpisala je ovoga tjedna ugovore s nekoliko europskih kompanija, koji pokrivaju razvoj novih satelitskih sustava za navigaciju, vrijedan 233 milijuna eura. Dvije planirane misije, Genesis i LEO-PNT, imaju cilj donijeti Europi nove mogućnosti u domeni satelitske navigacije, s još otpornijim i preciznijim tehnologijama od postojećih.

Genesis

Projekt Genesis vrijedan je 76,6 milijuna dolara, a lansiranje prvog demonstracijskog satelita planirano je za 2028. godinu. Podaci prikupljani unutar njega doprinijet će unaprjeđenju međunarodnog zemaljskog referentnog okvira (International Terrestrial Reference Frame), i to na način da će površina Zemlje biti snimana s preciznošću bez presedana – na razini od samo jednog milimetra i uz dugoročnu stabilnost mjerenja tolerancije samo 0,1 milimetar na godinu.

Takvi podaci pružit će najtočnije moguće mapiranje našeg planeta, omogućiti stvaranje najtočnijeg koordinatnog sustava i biti temelj za najpreciznije navigacijske sustave. Koristi od boljeg referentnog okvira imat će korisnici konstelacije Galileo, što pokriva brojne industrije. Moguće su, primjerice, primjene u avijaciji, upravljanju prometom i autonomnim vozilima, meteorologiji, predviđanju prirodnih katastrofa, praćenju učinaka klimatskih promjena,  proučavanju gravitacijskog polja i slično.

Do tako preciznih će podataka sustav Genesis doći raznim tehnikama, poput geodetskog optičkog i laserskog mjerenja iz satelita, interferometrijom na velikim udaljenostima. Pritom će jedan satelit u orbiti služiti kao središnji leteći opservatorij, koji će sinkronizirati sve senzore i usklađivati prikupljene podatke te korigirati greške.

LEO-PNT

Drugi projekt je low Earth orbit positioning navigation and timing (LEO-PNT), a sastojat će se od konstelacije manjih satelita. Oni će biti postavljeni u niže orbite, a testirat će mogućnost primjene do sada nekorištenih frekvencija i signala za zemaljsku navigaciju. Time bi se dobio otporniji, točniji i brži sustav satelitske navigacije, što otvara brojne nove primjene.

Nova konstelacija tehnički će surađivati s Galileom ostalim postojećim sustavima, povećati robusnost njihovih signala i povećati im pokrivenost, posebice u gusto izgrađenim urbanim područjima, pa i unutar građevina.

Ovaj projekt pokrenut je s dva paralelna ugovora, vrijedna po 78,4 milijuna eura, a rokovi su ambiciozniji. Prva lansiranja moraju se dogoditi već za 20 mjeseci, dok cijela konstelacija ima biti dovršena prije 2027. godine.