Google Maps mogao bi prilagođavati navigacijske rute pogonu vašeg vozila

Imate li benzinca, dizelaša, strujića ili hibrida, do sada je za Googleovu navigaciju bilo svejedno. Međutim, s budućim ažuriranjima idealna ruta vožnje prilagođavat će se tipu pogona

Sandro Vrbanus srijeda, 20. srpnja 2022. u 20:03

Googleov kartografski servis s uslugama satelitske navigacije, Google Maps, s vremenom postaje sve korisniji i nudi sve više podataka. U njemu se tako mogu naći podaci o gužvama, prometnim zastojima, kamerama za nadzor brzine, a moguće je, prilikom planiranja rute za vožnju, odabrati i onu koja je ekološki prihvatljivija i zahtijeva manju potrošnju goriva. Potonja funkcionalnost dostupna je samo na odabranim područjima i tamo gdje pojedini gradovi imaju aktivne "zone niskih emisija".

Ušteda goriva uz Google Maps

Sljedeće ažuriranje Googleove navigacije također bi trebalo ići u smjeru energetske efikasnosti vožnje automobilom. Prema podacima koje je "iskopao" 9to5Google, u beta inačici ove aplikacije (v. 11.39) postoje određene naznake da će Google Maps ubuduće planiranje rute prilagođavati i tipu automobila koji korisnik vozi.

Google će tako korisnicima ponuditi mogućnost dodatne uštede goriva (ili struje) personalizacijom navigacije i prilagodbom puta. U aplikaciju će tek trebati upisati koji pogon koristite – benzinski, dizelski, električni ili hibridni – a sve ostalo za vas će odraditi Google Maps. Kod planiranja puta odabrat će onu rutu do destinacije koja je najbolje prilagođena odabranom tipu pogona, tj. osigurava najmanji utrošak pogonskog energenta.

Budući da je ova opcija tek u beta testiranju, moguće je da će se pojaviti u širokoj distribuciji kroz nekoliko tjedana ili mjeseci, ili pak da se uopće ne pojavi, pokaže li se testerima kao beskorisna.