Kina kompletirala svoj sustav globalne satelitske navigacije

Američkom GPS-u, ruskom GLONASS-u i europskom Galileu uskoro se pridružuje i kineski BeiDou Navigation Satellite System (BDS) kao rješenje za satelitsko pozicioniranje

Sandro Vrbanus srijeda, 24. lipnja 2020. u 21:34

Kina je jučer, raketom Dugi Marš 3B, lansirala posljednji od 30 satelita kojim je dovršila projekt globalne satelitske navigacije BeiDou Navigation Satellite System (BDS-3). BeiDou, inače kinesko ime za sazviježđe koje mi nazivamo Velika kola, bi trebao postati još jedan široko prihvaćeni i globalno dostupni sustav satelitskog pozicioniranja.

Još od prosinca 2018. godine BDS funkcionira paralelno uz postojeći američki GPS, ruski GLONASS te europski Galileo, ali izvan Kine dostupan je samo u zemljama okruženja. Do kraja ove godine usluga bi trebala postati dostupna u ostatku svijeta. Prvi satelit iz serije BDS-1 lansiran je još 2000. godine.

Najnoviji lansirani satelit bit će smješten u geosinkronoj orbiti, gdje se sada ukupno nalaze njihova tri satelita. 24 njih nalazi se u srednjoj orbiti, a još tri u inkliniranoj geosinkronoj orbiti. Kina sada pokuašava dobiti odobrenja regulatora diljem svijeta za pokretanje globalne usluge satelitskog pozicioniranja.

Povrh usluga pozicioniranja i satelitske navigacije BaiDou će putem BDS-3 satelita omogućiti i komunikaciju, tj. razmjenu kratkih tekstualnih poruka (do 1.200 kineskih znakova) te fotografija. Smatra se da bi kombinirane usluge pozicioniranja i komunikacije mogle biti od velike koristi u akcijama traganja i spašavanja, jer će osim točne lokacije putem istih satelita biti moguće i komunicirati na teško dostupnim mjestima bez mobilnog signala.