FER prešao granicu: Breaking the Surface (BtS) radionica ove godine u Crnoj Gori

Ovogodišnja međunarodna radionica o pomorskoj robotici koju organizira zagrebački FER po prvi puta održat će se izvan Hrvatske, točnije u Kumboru u Crnoj Gori

Stjepan Bilić srijeda, 13. rujna 2023. u 15:28

Breaking the Surface (BtS), međunarodna interdisciplinarna terenska radionica o pomorskoj robotici i njezinim primjenama, koju organizira LAPOST (Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva) Sveučilišta u Zagrebu po prvi puta održat će se izvan Hrvatske. Dosadašnje radionice bile su održavane u Murteru (2009-2013) i Biogradu na Moru (2014-2022) dok će se ovogodišnja održati u Kumboru u Crnoj Gori uz podršku lokalnih organizatora Univerziteta Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta.

Na radionici koja se održava od 24. rujna do 1. listopada 2023. godine očekuje se oko 150 sudionika iz više od 20 zemalja svijeta, uključujući studente, znanstvenike i poduzetnike iz područja robotike, pomorske sigurnosti, ali i arheologije, biologije, geologije i ostalih znanosti koje se oslanjaju na korištenje robota prilikom pomorskih istraživanja. Na ovogodišnjem BtS-u sudionici će, osim predavanja o aktualnim temama u robotici, imati priliku poslušati prezentaciju projekata Monusen, Marble i SeaTecHub financiranih sredstvima iz programa Europske unije, a čije su partnerske organizacije i jedni od organizatora radionice.

Cilj projekta Monusen je povećati istraživačke i inovacijske sposobnosti Univerziteta Crne Gore (UoM) kroz suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu (UNIZG), Sveučilištem Newcastle (UNEW) i Talijanskim nacionalnim istraživačkim centrom (CNR). Kroz projekt Marble će se kroz partnersku suradnju pripremiti inovativni zajednički master program posvećen pomorskoj robotici u plavoj ekonomiji. Dok se kroz projekt SeaTecHub namjeravaju ojačati inovacijski ekosustavi Hrvatske i Cipra i poboljšati prekograničnu suradnju dviju zemalja unutar područja eko-inovativnih tehnologija za zdrava i produktivna mora.

Svoja iskustva i znanja će kroz predavanja i demonstracije prenijeti predstavnici Sveučilišta u Danskoj, Talijanskog nacionalnog istraživačkog centra (CNR), Istraživačkog instituta Švedske, Sveučilišta u Calabriji, tvrtke Blue Ocean Gear i mnogi drugi, a studenti će moći predstaviti svoje projekte sudionicima radionice, uključujući predstavnike raznih industrija te investitore i znanstvenike. Detaljne informacije o predstojećoj radionici možete proučiti na službenim stranicama organizatora.