Na kanadskom sveučilištu svijet Minecrafta koriste za aktivno učenje

Studenti u grupama stvaraju projekte u svijetu Minecrafta i jedni drugima pomažu rudariti resurse, graditi domove, saditi hranu i preživjeti valove napada neprijateljskih zombija i kostura

Mladen Smrekar četvrtak, 24. veljače 2022. u 17:00

Minecraft možda nije jako cijenjena igra, ali je svakako najprodavanija. Razne verzije obe sandbox videoigre koju je u programskom jeziku Java osmislio švedski programer Markus Notch Persson dosad je kupilo više od 200 milijuna igrača, a inspirirala je i profesore i studente Sveučilišta Concordia u Montrealu. 

Predavanje u Minecraftu

Novi rad koji su u časopisu gamevironments objavili profesor engleskog jezika Darren Wershler i Bart Simon, izvanredni profesor sociologije i direktor Concordia Milieux instituta za umjetnost, kulturu i tehnologiju, opisuje kako je Minecraft iskorišten za predavanja o razdoblju moderne. 

Habitat 67 izgrađen na predavanjima profesora Wershlera
Habitat 67 izgrađen na predavanjima profesora Wershlera

Tečaj se u cijelosti odvijao unutar svijeta Minecrafta i preko aplikacije za razmjenu poruka Discord. Ovaj novi pedagoški okvir pružio je istraživačima priliku vidjeti kako su studenti koristili igru ​​za postizanje akademskih ciljeva.

Studenti su se brzo prilagodili ovoj jedinstvenoj učionici i jedni drugima pomagali rudariti resurse, graditi domove, saditi hranu i preživjeti valove napada neprijateljskih zombija i kostura. Potom su se odlučili za grupne projekte koje će stvarati u svijetu Minecrafta i dotaknuli su se pitanja koja se obrađuju u Wershlerovim polusatnim podcast predavanjima. 

Stambeno-poslovni Nakagin Capsule Tower u Tokiju poslužio je kao inspiracija za grad koji su u Minecraftu izgradili kanadski studenti
Stambeno-poslovni Nakagin Capsule Tower u Tokiju poslužio je kao inspiracija za grad koji su u Minecraftu izgradili kanadski studenti

Jedna grupa pokušala je rekreirati futuristički Habitat 67 Moshea Safdieja koji se, kaže Wershler, savršeno uklapa u estetiku Minecrafta. Druga grupa izgradila je cijeli grad, naseljen stanovnicima Minecrafta, po uzoru na Nakagin Capsule Tower Building u Tokiju.


Na teži način 

Igra je pritom postavljena u teži način preživljavanja, tako da su učenike često ubijali neprijateljski pljačkaši. Istraživači su preuzeli modifikacije koje su izradili obožavatelji kako bi poboljšali igru ​​po svom izboru. Modifikacije su pritom igranje učinile složenijim i podložnije urušavanju i stradavanju.

"Bilo je važno da igra ostane igra i da dok su studenti radili na svojim projektima, sve te užasne stvari su izlazile iz divljine da ih ubiju. To ih tjera da razmišljaju o tome kako ono što rade zahtijeva trud i da je mogućnost neuspjeha vrlo stvarna", objašnjava Wershler koji smatra kako bi se načela i alati koji se koriste u Minecraftu mogli koristiti za podučavanje niza predmeta na srednjoškolskoj, fakultetskoj i sveučilišnoj razini.  

Originalni Habitat 67 izraelsko-kanadskog arhitekta Moshea Safdieja podignut je u Montrealu
Originalni Habitat 67 izraelsko-kanadskog arhitekta Moshea Safdieja podignut je u Montrealu

"Nema razloga zašto to ne bismo mogli učiniti s arhitekturom, dizajnom, inženjeringom, informatikom, ali i povijesti, kulturom ili sociologijom. Postoji bezbroj načina da se to strukturira kako bi funkcioniralo", smatra Wershler.