Nastavnici se na 160 radionica upoznali s korištenjem mikroračunala

U projektu ProMikro sudjeluje 83% svih osnovnih škola u Hrvatskoj, a svi učenici 6. razreda dobivaju po jedno mikroračunalo

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 30. listopada 2017. u 10:59

ProMikro je novi projekt koji se provodi u hrvatskim osnovnim školama, a koji ima za cilj proširiti učinke koje je početkom godine započela udruga IRIM (Croatian Makers) svojom crowdfunding kampanjom STEM revolucija.

Od 4. do 18. listopada održano je 160 uvodnih radionica za 1.894 učitelja, što je 86% od svih prijavljenih učitelja u ovom projektu. Zajedno s onima koji su već prisustvovali edukaciji u sklopu STEM revolucija, ukupno 91,5% učitelja prisustvovalo je uvodnim edukacijama.

Od 25.10. do 10.11. održava se daljnjih 170 predmetnih radionica (primjena mikroračunala u raznim predmetima kao što su Matematika, Fizika, Glazbena kultura, Tjelesna i zdravstvena kultura …), te će se paralelno održati i online uvodne radionice za one učitelje koji nisu mogli prisustvovati uvodnim radionicama.

Povratne informacije s radionica su odlične

Rezultati anketiranja polaznika radionica prikazuju zainteresiranost i zadovoljstvo nastavnika uvodnom radionicom, na uzorku od 748 polaznika. Preko 90% učitelja je zainteresirano koristiti digitalnu tehnologiju u nastavi, a u startu čak 80% njih i mikroračunala. Među polaznicima edukacije 42% je učitelja informatike, te 16% tehničke kulture. No, ostalo su učitelji drugih predmeta, kao što su matematika, kemija, fizika, glazbena i tjelesna kultura, hrvatski jezik, te ostalih predmeta, pa čak i vjeronauka.

Čak 70% ih nije nikad programiralo, ili je programiralo rijetko. Nakon samo jedne radionice od 90 minuta, čak 50% onih koji nisu programirali namjerava koristiti mikroračunala u nastavi. 90% učitelja smatra da će učenicima biti zanimljivo koristiti mikroračunala u nastavi.