Pokrenuta Europska akademija za baterije, traži se 800 tisuća radnika za prekvalifikaciju

Cilj Akademije bit će poticanje i sufinanciranje obrazovanja stručnjaka u području baterija, zbog jačanja vještina za brzorastući baterijski ekosustav u Europi

Sandro Vrbanus petak, 25. veljače 2022. u 06:00

Ovoga je tjedna u Bruxellesu održan šesti sastanak Europskog saveza za baterije, na kojem se raspravljalo o napretku u razvoju vrijednosnog lanca baterija u Europi i o odgovorima na najhitnije izazove na putu naprijed. Ovaj je Savez osnovan 2017. godine, a jedan od njegovih rezultata su i veliki poticaji za industriju baterija, koji su do sada odobreni za 111 velikih projekata, uz ukupan iznos ulaganja duž cijelog vrijednosnog lanca u visini od 127 milijardi eura.

Na istom je sastanku službeno pokrenuta Europska akademija za baterije. Supotpisivanjem pisma namjere Europskog instituta za inovacije i tehnologiju i EIT-a InnoEnergy, Europska će komisija poduprijeti Akademiju bespovratnim sredstvima u iznosu od 10 milijuna eura iz inicijative REACT-EU.

Zadatak: pronaći 800 tisuća radnika do 2025.

Cilj Akademije je djelotvorno koordinirati aktivnosti prekvalifikacije i usavršavanja na europskoj razini i brzo realizirati visokokvalitetno osposobljavanje u svim državama članicama. Akademija je dio EU-ova Programa vještina, Pakta za vještine i konkretan doprinos EU-a nalaženju 800 000 radnika koje će do 2025. trebati prekvalificirati ili dodatno kvalificirati u industriji baterija.

Komisija je predstavila i glavna prioritetna područja djelovanja u 2022. godini, koja se tiču baterija:

  • brzo postizanje dogovora o nedavno najavljenom Komisijinu prijedlogu uredbe o održivim baterijama i njegovo donošenje,
  • kontinuirana diversifikacija izvora sirovina za baterije u suradnji sa zemljama trgovinskim partnerima koje su bogate mineralima,
  • pojednostavnjenje postupaka izdavanja dozvola za projekte sirovina za baterije u državama članicama, u skladu s najvišim standardima očuvanja okoliša,
  • poboljšanje i olakšavanje pristupa financiranju za projekte u Europi,
  • pokretanje nacionalnih programa prekvalifikacije i osposobljavanja, uz iskorištavanje prednosti novoosnovane Akademije, prilagođene svakoj pojedinoj zemlji.

Obrazovanje i proizvodnja u fokusu

"Industrija baterija u EU-u 2017. gotovo nije ni postojala. Europa je danas globalno središte industrije baterija, a u našim se državama članicama podiže 20 gigatvornica. Do 2030. svake bi se godine kod nas trebalo proizvesti dovoljno baterija za pogon približno 11 milijuna električnih automobila", izjavio je Maroš Šefčovič, potpredsjednik EK  zadužen za međuinstitucijske odnose i predviđanja.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, rekao je: "Prije pet godina Europa je bila u opasnosti da nepovratno zaostane za svojim konkurentima na globalnom tržištu baterija.  Danas je na dobrom putu da do 2030. ispuni 90 % svojih potreba. To je izvanredan preokret i primjer onoga što EU može postići zahvaljujući snažnoj političkoj predanosti i zajedničkim nastojanjima. Međutim, potrebno je znatno napredovati u području proizvodnje i dobavljanja sirovina za baterije na održiv i odgovoran način i omogućiti da europska radna snaga stekne odgovarajuće vještine. Naš je sljedeći izazov da i u tim područjima dostignemo napredak postignut u području baterijskih ćelija. Ključna etapa bit će donošenje nove uredbe o baterijama, stoga pozivam države članice i Europski parlament da što brže postignu konačni dogovor."