Predstavljena knjiga "Dijete u digitalnom okružju"

Novo izdanje Školske knjige pojašnjava kako primijeniti digitalnu tehnologiju u radu s predškolskom djecom. Knjiga je namijenjena odgojiteljima, studentima, roditeljima te svima koje zanima ta tematika

Bug.hr petak, 9. prosinca 2022. u 06:00
Slavenka Halačev i Edita Rogulj
Slavenka Halačev i Edita Rogulj

Budući da je i djeci rane i predškolske dobi dostupan i blizak digitalni svijet, potrebno je razmišljati o njihovoj sigurnosti u novom okružju. O tome kako ih zaštititi od lošeg utjecaja digitalne tehnologije i ponuditi im kvalitetne aktivnosti s digitalnim uređajima i alatima govori knjiga Dijete u digitalnom okružju – primjena digitalne tehnologije u dječjem vrtiću dr. sc. Edite Rogulj, predstavljena u srijedu, 7. prosinca 2022., u Velikoj dvorani Školske knjige.

Dijete u digitalnom okružju

O knjizi su govorili predsjednik Upravnog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul, recenzenti prof. dr. sc. Mario Dumančić i doc. dr. sc. Adrijana Višnjić Jevtić, zatim dr. sc. Danijel Labaš, profesor na Fakultetu hrvatskih studija, Alka Požnjak Malobabić, pedagoginja u Dječjem vrtiću Radost u Zagrebu, Lana Radošević, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Malešnica u Zagrebu, autorica dr. sc. Edita Rogulj i urednica knjige Slavenka Halačev.

Knjiga Dijete u digitalnom okružju – primjena digitalne tehnologije u dječjem vrtiću posvećena je pravu djeteta rane i predškolske dobi na kvalitetno obrazovanje o digitalnoj tehnologiji i obvezi odraslih da ga u tome pouče.

"Danas smo svjesni, a istraživanja nam to i potvrđuju, da se djeca već od najranije dobi koriste digitalnim medijima. Bez obzira ne preporuke stručnjaka, nitko se od nas ne može isključiti iz tog svijeta, a djeci su mediji vrlo privlačni i vole ih. Zato je potrebno razmišljati, kao što to čini autorica Edita Rogulj, o svrsi primjene digitalne tehnologije od najranije dobi te o tome da djecu ne ostavimo samu i ne prepustimo je prekomjernom korištenju medija", smatra dr. sc. Danijel Labaš, profesor na Fakultetu hrvatskih studija i pročelnik Odsjeka za komunikologiju.

Da bi primjena digitalne tehnologije za djecu bila sigurna, potrebno je odrediti pravila njezine upotrebe, ponuditi kvalitetne sadržaje i omogućiti roditeljima uvid u dječje aktivnosti. Djeci u dječjem vrtiću, kao i kod kuće, treba ponuditi aktivnosti u kojima će svrhovito upotrebljavati digitalne alate i uređaje, primjerice interaktivni stol, LCD projektor, povećalo, digitalnu olovku, fotoaparat, tablet i mobitel, kako bi nešto otkrili, saznali, primijenili, napravili i dokumentirali.

Rano do digitalnih kompetencija

"Djeca su veoma motivirana učiti s pomoću aktivnosti u kojima se upotrebljavaju digitalni alati jer sudjeluju u timskom radu, usvajaju nove vještine i informacije. Ako se digitalna tehnologija na primjeren način primjenjuje u radu s djecom u dječjem vrtiću, djeca će pravodobno steći digitalne kompetencije", navela je Lana Radošević, odgojiteljica u Dječjem vrtiću Malešnica u Zagrebu.

Alka Požnjak Malobabić, pedagoginja u Dječjem vrtiću Radost u Zagrebu, iz dvije je perspektive – roditelja i pedagoga – promotrila razliku u odnosu djece prema digitalnoj tehnologiji prije dvadesetak godina i danas.

Edita Rogulj i Ante Žužul
Edita Rogulj i Ante Žužul

"Računalo je nekada služilo za zabavnu, izoliranu igru u informatičkom kutiću, a danas je digitalna tehnologija poput računala, tableta, mobitela i digitalne kamere alat za istraživanje, otkrivanje, zajedničko učenje, kreiranje, komunikaciju i socijalnu interakciju. Nekoć su se u dječjem vrtiću digitalnom tehnologijom služili samo rijetki entuzijasti, a danas je gotovo svakodnevno primjenjuje sve više odgojitelja", istaknula je.

Da bi potkrijepila rezultate suvremenih istraživanja i uputila čitatelje kako se ti rezultati mogu primijeniti u svakidašnjem radu, autorica dr. sc. Edita Rogulj u tri je poglavlja uvrstila primjere dobre prakse iz nekoliko hrvatskih dječjih vrtića.

Priručnik Dijete u digitalnom okružju – primjena digitalne tehnologije u dječjem vrtiću dr. sc. Edite Rogulj namijenjen je odgojiteljima, studentima, roditeljima te svima koje zanima odgoj predškolske djece u suvremenu digitalnom okružju.