Hoće li widgeti s novim macOS-om Sonoma dobiti na popularnosti?

Iako widgeti nisu nikakva novost i često bi prošli nezapaženo možda s novom verzijom macOS-om osim informativne svrhe dobiju i onu zabavnu tj. dekorativnu

Tomislav Stanković nedjelja, 30. srpnja 2023. u 06:00
📷 Image: Apple
Image: Apple

Tijekom WWDC-a 23 najavljeno je da na jesen stiže macOS Sonoma koji će omogućiti nove načine pristupa informacijama, poboljšati performanse u igrama i ponuditi još više načina za personalizaciju računala.

Jedan od detalja su i widgeti koji u nekom obliku, kao nadzorna ploča (eng. Dashboard), postoje još od OS-a X. Tada su bili skriveni, a pomicanjem miša ili prečicom na tipkovnici prikazali bi se iznad radne površine i bili kao sekundarna radna površina.

Kasnije su bili prebačeni na desnu stranu ekrana te im se pristupalo prelaskom s dva prsta po desnom rubu trackpada, putem tipkovnice ili miša. Ali i ovi su widgeti imali isti problem. Bili su, kako to slikovito pojašnjava LifeWire, "zarobljeni u Centru za obavijesti".

Novi OS nova prilika

Sonoma će omogućiti postavljanje widgeta na bilo koji dio radne površine kako bi stalno bili vidljivi i dostupni. Tako će osim praktične svrhe imati i dekorativnu. Možda sada kalkulator, bilješke ili kalendar steknu veću popularnost.

Postojeći prećaci i datoteke prepustit će mjesto widgetima kako ih budete pomicali po radnoj površini, a kada otvorite mapu ili program widgeti će se prilagoditi pozadinskoj boji kako ne bi oduzimali fokus onome što trenutno radite.

Još jedna zanimljiva značajke, pod nazivom Continuity, tiče se mogućnosti dodavanja interaktivnih widgeta sa iPhonea na Mac, bez potrebe za instaliranjem odgovarajućih aplikacija na Macu.

"Sada jednostavne radnje, reprodukcija ili pauziranje podcasta, preskakanje pjesme ili označavanje zadatka, neće zahtijevati dizanje cijele aplikacije", objavio je BasicAppleGuy i time dodao još jedan plus praktičnosti widgeta.