Povratak plavog ekrana smrti na Windowse 11

Nije dugo trajalo, a bogovi Redmonda uvidjeli su svoju grešku i umjesto protuprirodnog crnog ekrana smrti u Windowsima 11, s novim ažuriranjem vraća se oku ugodni, srcu draži BSOD – blue screen of death

Drago Galić ponedjeljak, 15. studenog 2021. u 10:40

Iz Redmonda vesele vijesti za tradicionaliste – na Windowse 11 će se s novim ažuriranjem koje nosi redni broj 22000.346, a koje se trenutno distribuira korisnicima Beta and Release Preview Insider programa, vratiti i ljubljeni plavi ekran smrti (BSOD – blue screen of death) na kakvog su navikli već naši stari. Ako ne znate jer ga niste imali prilike osobno vidjeti, što je dosta vjerojatno jer tradicija ekrana smrti na Windowsima je danas mnogo rjeđa nego prije 15 ili 20 godina, iz nekog razloga ekran smrti je u Windowsima 11 bio crne boje.

Ne znamo jesu li se korisnici zbog toga bunili ili rijetki srećkovići koji su ga uspjeli vidjeti nisu zapravo znali o čemu se radi zbog ove promjene, ali sada se stvari vraćaju na staro i prirodno. Ekran smrti je ponovo plav kao more sinje.

Usput, Microsoft procjenjuje da usprkos besplatnoj nadogradnji za korisnike Windowsa 10, trenutno tek oko 5% korisnika koristi Windowse 11 čemu je, zasigurno, manje pridonijelo crnilo ekrana smrti, a više vrlo specifični hardverski zahtjevi i to u godini nestašice čipova.