Pronađena je i objavljena najstarija poznata verzija prethodnika MS-DOS-a

86-DOS, rudimentarni operacijski sustav iz 1980. godine, prethodnik je sustava koji će kasnije otkupiti Microsoft. Njegova verzija brojčane oznake 0.1 sada je dostupna na servisu Internet Archive

Sandro Vrbanus petak, 5. siječnja 2024. u 08:00

MS-DOS prvi je široko prihvaćeni operacijski sustav, koji je 1980-ih godina bio u vlasništvu Microsofta, a distribuiran je uz prva računala, koja smo tada nazivali IBM PC ili PC-kompatibilnima. No, Microsoft nije samostalno osmislio taj OS, već ga je naslijedio, nakon što je preuzeo izvornog kreatora, računalnu tvrtku Seattle Computer Products.

DOS prije DOS-a

U Seattleu je prethodnika MS-DOS-a 1980. godine razvio programer Tim Paterson, a izvorno ga je bio nazvao QDOS (Quick and Dirty Operating System). Kasnije je sustav preimenovan u nešto komercijalnije ime 86-DOS, da bi ga godinu kasnije otkupio Microsoft i proslavio diljem svijeta. Tako je 86-DOS postao dijelom računalne povijesti, a do sada je javnosti bila na raspolaganju tek njegova nešto kasnija inačica, 0.34. No, nedavno je korisnik servisa Internet Archive, pod nadimkom f15sim, negdje "iskopao" originalnu disketu s još starijim OS-om, pa je također postavio na isti servis.

Ovdje je riječ o vjerojatno prvoj verziji sustava 86-DOS, kompiliranoj u srpnju 1980. godine, koju je – prema nekim informacijama – do sada vidjelo tek desetak ljudi. Sada je ona dostupna javnosti, u svojoj cjelini: s "čak" devet datoteka. U njima se nalazi sve potrebno za pokretanje OS-a, originalni Z80 ASM asembler, prevoditelj instrukcija, sustav za pisanje tekstualnih naredbi te na kraju igra – simulator šaha (dakako, u tekstualnom obliku).

Cijeli taj OS moguće je danas skinuti s weba, pokrenuti u emulatoru i istražiti sve njegove tajne. Ne želite li to sami činiti, netko je već prošao kroz glavne funkcije i sve objavio u obliku video zapisa, koji donosimo u nastavku.