Bill Gates povlači se iz upravnog odbora Microsofta

Suosnivač jedne od najvrjednijih kompanija na svijetu posvetit će se gotovo u potpunosti humanitarnom radu i filantropiji i otići sa svih funkcija u Microsoftu

Sandro Vrbanus subota, 14. ožujka 2020. u 12:15

Bill Gates osnovao je Microsoft, zajedno s pokojnim Paulom Allenom, 1975. godine i vodio ga kao CEO do 2000. godine. Tada se povukao s tog operativnog mjesta ali je upravljao strategijom kompanije sve do 2006., kada je najavio svoje povlačenje i okretanje filantropiji. 2008. godine povukao se i sa svoje posljednje operativne uloge u kompaniji i velik dio svojeg vremena počeo posvećivati radu u Zakladi Billa i Melinde Gates.

Kao savjetnik i predsjednik upravnog odbora ostao je u Microsoftu do 2014., a nakon toga je ostao tek član upravnog odbora – u kojem je bio kao suosnivač kompanije i tehnološki savjetnik. U toj je ulozi sudjelovao u odlučivanju sve do ovoga petka, 13. ožujka 2020. Tada je objavljeno kako je Gates odstupio iz upravnog odbora Microsofta da bi mogao još više svojeg vremena posvetiti filantropskim prioritetima. Oni uključuju humanitarni rad u području globalnog zdravlja, razvoja, obrazovanja i klimatskih promjena.

Aktualni CEO Microsofta Satya Nadella nakon ove odluke službeno je zahvalio Gatesu na svim godinama rada za Microsoftovo i opće dobro. Izrazio je nadu da će i dalje s njime surađivati na ostvarivanju svoje misije koja uključuje osnaživanje svake osobe i organizacije na planetu da učine više.

Zamjenu u upravnom odboru Gates neće dobiti, pa će se broj članova smanjiti s 13 na 12.