Jack Dorsey odlazi s čela Twittera

Suosnivač i dugogodišnji prvi čovjek Twittera te jedan od najutjecajnijih poduzetnika u svijetu tehnologije, objavio je kako više neće obnašati dužnost CEO-a ove društvene mreže

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. studenog 2021. u 20:36

Nakon 16 godina Jack Dorsey više neće raditi u kompaniji koju je osnovao, Twitteru. Ova društvena mreža njegov je najpoznatiji proizvod, iako se u karijeri bavio i drugim stvarima. U njoj je obnašao dužnosti generalnog izvršnog direktora, predsjednika uprave i privremenog direktora, a sada je – na Twitteru, kako drugačije – objavio i svoju ostavku.

Dogovorio dvije zamjene

Kao osnovni razlog odlaska naveo je činjenicu da će kompaniji biti bolje ako je ne vode njezini osnivači, a sada je sazrelo vrijeme za tu promjenu. Ona će na snagu stupiti odmah, a dužnost generalnog će direktora preuzeti dosadašnji direktor tehnologije Parag Agrawal. Brett Taylor, dosadašnji član uprave, sjest će u fotelju predsjednika upravnog odbora, pa će, zajedno s Agrawalom, preuzeti dosadašnje Dorseyeve odgovornosti.

Dorsey će u upravnom odboru ostati otprilike još pola godine kako bi tranzicija prošla glatko, a nakon toga otići će i iz tog tijela, dajući svojim zamjenama potpunu slobodu u radu i odlučivanju.

45-godišnji Dorsey napisao je i kako je ovo u potpunosti njegova odluka, zbog koje je istodobno i sretan i tužan, ali i kako je uvjeren da će s ovaj potez pokazati ispravnim.

Zanimljivo, nedugo po objavi vijesti o odlasku dugogodišnjeg im šefa, dionice Twittera na vrijednosti su dobile oko 10%, no optimistični se sentiment oko njih vrlo brzo i ispuhao, pa je trgovanje nastavljeno na razinama oko 2% višima nego jučer.