Netflix će od sada imati dva direktora umjesto jednoga

S mjesta prvog čovjeka kompanije odlazi suosnivač i dugogodišnji direktor Netflixa, Reed Hastings, a na njegovo mjesto stižu čak dvojica, koji će dijeliti funkciju generalnog izvršnog direktora

Sandro Vrbanus petak, 20. siječnja 2023. u 12:09

Reed Hastings, koji je sudjelovao u osnivanju Netflixa još kao tvrtke za najam DVD-a prije 25 godina i od tada ga vodio s funkcije generalnog izvršnog direktora, povukao se s te pozicije. Kao i mnogi osnivači i direktori velikih kompanija prije njega, odlučio je otići s najodgovornije izvršne funkcije u kompaniji, ali ostati uključen u njezino upravljanje, tako što će preuzeti položaj predsjednika upravnog odbora.

Dvojica umjesto jednoga

I dok je taj potez donekle uobičajen u poslovnom svijetu, način na koji će Hastings biti zamijenjen nije. Njegovu će funkciju CEO-a, koju je obavljao četvrt stoljeća, sada preuzeti čak dvojica novih direktora. Prvi od njih je Ted Sarandos, koji je od sredine 2020. godine radio suizvršni direktor, upravo kako bi jednoga dana mogao zamijeniti Hastingsa. Drugi je Greg Peters, koji je također tijekom dvije i pol godine stjecao iskustvo upravljanja na poziciji generalnog operativnog direktora.

Reed Hastings, Greg Peters, Ted Sarandos
Reed Hastings, Greg Peters, Ted Sarandos

Hastings piše kako je proteklih godina Sarandosu i Petersu delegirao sve više zadataka, u kojima su se oni iznimno dobro iskazali. Tako je, malo po malo, došlo vrijeme da njih dvojica zajednički preuzmu ulogu prvih ljudi kompanije, što se i dogodilo ovoga četvrtka. Novi direktori sada nose titule co-CEO, a radne zadatke će podijeliti među sobom.

U svojoj oproštajnoj objavi, dosadašnji je direktor nahvalio dvojicu nasljednika, istaknuvši kako jedan drugoga iznimno poštuju i imaju međusobno povjerenje. Zajedno s komplementarnim skupovima vještina, poznavanjem tehnologije i industrije te pokazanim rezultatima, Hastings vjeruje da upravo ovaj dvojac može iskoristiti danu im priliku te donijeti Netflixu dugoročno brži rast i uspjeh.