Richard Stallman podnio ostavku u MIT-u i na mjesto predsjednika FSF-a

Richard Stallman podnio je ostavku na mjesto predsjednika FSF-a i na radno mjestu u MIT-ovu CSAIL laboratoriju nakon optužbi na njegovu prepisku vezanu za slučaj Jeffreyja Epsteina

Matija Pavlić utorak, 17. rujna 2019. u 20:30

Richard Stallman, poznati računalni stručnjak i začetnik GNU pokreta te filozofije slobodnog softvera podnio je ostavku na mjesto predsjednika i člana u upravnom odboru Free Software Foundationa (organizacije koju je 1985. godine osnovao on sam). Također, Stallman je podnio ostavku i na poziciju u MIT-ovom CSAIL laboratoriju (Computer Science and Artificial Intelligence Lab).

Razlog za podnošenje ovih ostavki su kritike koje je izazvala Stallmanova prepiska u okviru CSAIL-ove mailing liste gdje izražava sumnju u istinitost optužbi jedne od žrtvi umjerenih prema pioniru umjetne inteligencije, pokojnom Marvinu Minskyju (vezanima za slučaj također pokojnog Jeffreyja Epsteina).

Stallman je napisao kako je najvjerojatniji scenarij da se tada sedamnaestogodišnja žrtva Marvinu Minskyju predstavila i ponudila svojom vlastitom voljom, a ne pod prisilom. Također, Stallman je napisao kako zapravo nema neke razlike između maloljetne osobe sa sedamnaest godina i osobe s osamnaest godina te je stoga nepravda što se događaj s Marvinom Minskyjem predstavlja kao seksualni napad.

Njegova prepiska u kojoj brani Minskyja potom se pojavila na stranicama Medium i Motherboard te su tada uslijedile spomenute kritike.