Snowden bi htio dobiti azil u Francuskoj

Američki zviždač Edward Snowden u razgovoru je za jednu francusku radio postaju izjavio da bi volio u toj zemlji nastaviti živjeti, i da će mu trenutna vlast uslišiti tu želju

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. rujna 2019. u 06:00

Edward Snowden, zviždač koji je razotkrio programe masovnog prisluškivanja američkih obavještajnih agencija, dao je intervju za francuski radio France Inter. Ovaj razgovor obavljen je na daljinu, dok se Snowden i dalje nalazi u Rusiji, gdje živi u egzilu od 2013. godine.

Iste godine Snowden je od Francuske bio zatražio azil, međutim tadašnje vlasti predsjednika Francoisa Hollandea na taj zahtjev nisu odgovorile. Jednake "sreće" ovaj je bjegunac pred američkim pravosuđem bio i u još najmanje desetak drugih zemalja, koje su mu sve odreda odbile zahtjev za azilom.

Nada se pomoći Macrona

U ovotjednom je intervjuu, pak, najpoznatiji zviždač na svijetu ponovio svoj apel francuskim vlastima i izrazio nadu da bi ga novi predsjednik, Emmanuel Macron, mogao primiti u svoju zemlju. "Zaštita zviždača nije čin neprijateljstva", poručuje Snowden. Nedavno je dao i intervju za britanski Guardian u kojem je govorio o svojem životu u Rusiji, te o aktualnom stanju u svijetu u kojem ne postoji pravo na privatnost.

O istoj problematici govore i njegovi memoari, knjiga "Permanent record" koja će u prodaju diljem svijeta biti puštena ovoga tjedna.