U Beču otvoren centar za rashlađivanje tijekom ljetnih vrućina

Centar je koncipiran kao mirno i tiho mjesto u kojemu se građani i njihovi kućni ljubimci besplatno mogu rashladiti na nekoliko sati i okrijepiti vodom. Ondje građani austrijske prijestolnice već 5. godinu mogu potražiti utočište od vrućina

Bug.hr petak, 5. kolovoza 2022. u 00:39
Centar za rashlađivanje u Beču 📷 Wiener Rotes Kreuz/Kellner Holly Thomas
Centar za rashlađivanje u Beču Wiener Rotes Kreuz/Kellner Holly Thomas

Za vrijeme ekstremnih ljetnih vrućina u brojnim većim gradovima u svijetu, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama, već se godinama otvaraju centri za rashlađivanje.

Nerijetko se takvi centri mogu pronaći u pješačkim zonama, trgovačkim centrima ili javnim knjižnicama. S obzirom na to da posljednjih nekoliko godina ljeta u Beču postaju sve toplija, a toplinski valovi sve duže traju, i bečki Crveni križ već 5. godinu na taj način pomaže građanima. Ovog ljeta građani tako ponovno mogu pronaći utočište od vrućina i vreline gradskog asfalta u trgovačkom centru Nord.

Centar je koncipiran kao mirno i tiho mjesto u kojemu se građani besplatno mogu rashladiti na nekoliko sati i okrijepiti vodom. Ondje na raspolaganju stoji i medicinsko osoblje čiji je zadatak da se pobrine o starijim i kronično bolesnim osoba koje su za vrijeme vrućina najviše ugrožene.

Pored mjesta za sjedenje i ležanje u centru za rashlađivanje postoje i posude s vodom za kućne ljubimce koji su također dobrodošli. Dozvoljeno je unošenje vlastite hrane i pića ako to ne smeta ostalim korisnicima, a za razbibrigu je preporučeno i donošenje štiva za čitanje, križaljki i sl. Na mjestima za ležanje posjetitelji mogu i odrijemati nekoliko sati. Za vrelih je dana rashlađivanje posebno važno za djecu, starije osobe i kronične bolesnike.

 

📢 Besplatna dostava

TOP!

APPLE iPad 9

A13 Bionic čip, kamera od 12 MP te brzi Wi-Fi ili mobilna mreža.

Od 2999 kn Kupi


Kompaktan zvučnik, gigantski zvuk.

KEF LS50 Meta

Najprecizniji, impresivan zvuk, 47 Hz - 45 kHz, Uni-Q driver, 85 dB, 8 Ohma, 40-100 W, Eisa Award.

9.749 kn Kupi

Soundbar i bežični subwoofer s ugrađenim HEOS-om

DENON DHT-S516H

HEOS, Bluetooth, AirPlay 2, Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS dekodiranje, HDMI ulaz, ARC, Amazon Alexa, Google Assistant.

3.989 kn Kupi