Wear OS 4 stiže na pametne satove već krajem godine i donosi brojne promjene

Uz poboljšanu integraciju s Google Home sustavom i Googleovim aplikacijama, Wear OS 4 dolazi i s mogućnošću sigurnosnog kopiranja podataka i resetiranja sata bez vraćanja na tvorničke postavke

Matej Markovinović nedjelja, 14. svibnja 2023. u 01:11
📷 Foto: Unsplash, Emiliano Cicero
Foto: Unsplash, Emiliano Cicero

Google je svoju nedavnu I/O konferenciju iskoristio i za predstavljanje Wear OS-a 4, nove verzije operativnog sustava za pametne satove, koja stiže na zapešća korisnika krajem ove godine.

Naime, Wear OS 4 stiže s više aplikacija, poboljšanim upravljanjem baterijom i boljim pretvaranjem teksta u govor. Donosi, također, poboljšanu integraciju s Google Home sustavom, kao i više funkcionalnosti za tvrtkine aplikacije poput Workspacea, Gmaila i Calendara. Na primjer, Google navodi da će korisnici pomoću pametnog sata moći odgovarati na mailove unutar Gmaila te ažurirati zadatke i događaje u Calendaru.

Google je surađivao i s developerima za third-party aplikacije, pa će tako Wear OS 4 dobiti nativnu WhatsApp aplikaciju s end-to-end enkripcijom i mogućnošću glasovnog odgovaranja na poruke i pozive. Poboljšano je i sučelje Spotifya, a kako navode iz tvrtke, olakšan je i proces izrade brojčanika, a sve zahvaljujući partnerstvu sa Samsungom.

Jedan od važnijih noviteta koje donosi Wear OS 4, svakako je i mogućnost sigurnosnog kopiranja podataka na satu i resetiranja bez vraćanja na tvorničke postavke. Trenutno nije poznato koji će pametni sat prvi dobiti novi Wear OS, no nagađa se da bi to mogao biti nadolazeći Galaxy Watch 6.