Alibaba mora platiti 2,8 milijardi dolara kazne

Iznos kazne predstavlja svega četiri posto domaće prodaje Alibabe u 2019. godini, a tvrtka je u zadnjem tromjesečju prošle godine zaradila čak 12 milijardi dolara

Matej Markovinović ponedjeljak, 12. travnja 2021. u 18:49

Alibaba će zbog kršenja kineskog antimonopolskog zakona morati platiti rekordu kaznu u iznosu od 2,8 milijardi dolara, prenosi The New York Times.

Kineska je vlada pokrenula istragu u prosincu prošle godine s ciljem da utvrdi sprečava li Alibaba druge trgovce da prodaju svoje proizvode na drugim platformama. Naime, kineski je regulator tržišta otkrio da praksa Alibabe uistinu ima negativan učinak na internetsku maloprodajnu konkurenciju i inovacije te da upotrebom algoritama i podataka jačaju vlastiti položaj na tržištu.

Alibaba će tako morati smanjiti svoju antikonkurentsku taktiku i u sljedećih tri godine pružiti kineskoj vladi izvješća o usklađenosti. Kako prenosi alizila, tvrtka je prihvatila kaznu te se obvezala na poboljšanja u svrhu boljeg služenja svoje odgovornosti prema društvu. U izjavi tvrde da će i dalje nastaviti uvoditi mjere za smanjenje ulaznih barijera i poslovnih troškova poslovanja na njihovim platformama.

„Posvećeni smo osiguravanju operativnog okruženja za naše trgovce i partnere koje će biti otvorenije, pravičnije, učinkovitije i sveobuhvatnije u dijeljenju plodova rasta“, objašnjavaju iz Alibabe.

Podsjećamo da su kineske vlasti prošloga mjeseca naložile Alibabi da proda dio svoje medijske imovine zbog zabrinutosti o utjecaju na javno mnijenje. Alibaba drži značajne medije u kontinentalnoj Kini, a i tvrtkin utjecaj u novim medijima nije zanemariv.