Bivši potpredsjednik Netflixa osuđen zbog primanja mita i prevare

Navodi se da je Kail prihvatio mito u iznosu od više od pola milijuna dolara, kao i dionice od devet tehnoloških tvrtki koje su pružale svoje proizvode ili usluge Netflixu

Matej Markovinović nedjelja, 2. svibnja 2021. u 17:41

Michael Kail, bivši potpredsjednik za IT operacije Netflixa, osuđen je zbog primanja mita od tvrtki koje su imale ugovor s Netflixom te pranje novca.

Prema izvješću Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Kail je koristio svoju mogućnost odobravanja vrijednih Netflixovih ugovora s malim tehnološkim dobavljačima, kako bi sebi „otključao“ pristup novcu te zadržao naknade.

Stvorio je pay-to-play okruženje

„Gospodin Kail nije samo Netflixu uskratio novac i resurse zloupotrebom položaja potpredsjednika za IT operacije, već je stvorio i okruženje u kojem je potrebno „platiti da bi se igralo“ (pay-to-play) te je tako, od poštenih i marljivih tvrtki Silicijske doline, ukrao priliku za suradnju s pionirom industrije“, objašnjava specijalni agent FBI-a, Craig D. Fair.

Naime, Netflix je tužio Kaila 2014. godine, tvrdeći da je primio provizije od uplata dvjema tvrtkama u vrijednosti od 12 do 15 posto. Kako prenosi Bloomberg, Kail je sakrivao isplate plativši ih njegovoj osobnoj konzultantskoj tvrtki Unix Mercenary LLC. Otkrivena je e-pošta koja pokazuje da je Kail odobrio plaćanje dobavljačima, pa je zatim fakturirao svoj dio.

Kail razočaran presudom

Kailu, za svaku točku presude za prevaru, prijeti maksimalna kazna od dvadeset godina zatvora i novčana kazna od 250.000 dolara, odnosno njegova dupla bruto dobit ili Netflixov dvostruki bruto gubitak, ovisno o tome što je veće. Osim toga, za svaku točku presude za pranje novca, prijeti mu deset godina zatvora i novčana kazna od 250.000 dolara.

Kailova je odvjetnica, Julia Methinsky Jayne, izjavila za The Verge da su razočarani presudom, koju naziva „neobjašnjivom i očito nepotkrijepljenom stvarnim dokazima i zakonom“. Jayne tvrdi da je Kail bio vrlo ključan za Netflix te da im je pomogao postići vrhunski tehnološki uspjeh, a dodala je i da se planiraju žaliti.