DMA i Epic protiv Applea, tko je popustio u ovoj verziji Battle Royala?

Epic Gamesu vraćen developerski račun. Obje strane imaju svoje interpretacije, Epic tvrdi DMA je pobijedio, Apple kaže sve je to dogovor

Ivan Podnar subota, 9. ožujka 2024. u 19:44
Ilustracija: Epic Games
Ilustracija: Epic Games

Vijest, koju je na X platformi objavio glavni šef kompanije Epic games mogla bi biti ali nije u kategoriji breaking news: „ Europski zakon o digitalnom tržištu zakona (DMA) odgovorio je na prvi veliki izazov kada je Apple zabranio Epic Games Swedenu natjecanje s App Storeom, pa je DMA upravo ostvario svoju prvu veliku pobjedu. Nakon brze istrage Europske komisije, Apple je obavijestio Komisiju i Epic da će popustiti i vratiti nam pristup kako bismo ponovno doveli Fortnite i pokrenuli Epic Games Store u Europi prema zakonu DMA.“ Zašto to nije velika prijelomna vijest? Zato jer su se, sudeći prema Appleu ipak dvije kompanije dogovorile oko buduće suradnje.

Apple je američkim tehnoportalima poslao izjavu: „Nakon razgovora s Epicom, obvezali su se poštivati naša pravila. Kao rezultat toga, Epic Sweden AB-u je dopušteno ponovno potpisati ugovor o razvoju i prihvaćen je u Apple Developer Program.“ Appleovo očito povlačenje preduhitruje ono što bi bila dugačka pravna i štetna po pitanju imidža javna bitka između ta dva korporativna diva.

Očito, jedna strana tvrdi da je nakon pritiska europskih regulatora, Apple dopustio Epic Gamesu otvaranje svoje iOS trgovine aplikacija u Europskoj uniji, druga tvrdi da je sve međusobno riješeno. Prostora za interpretaciju ima u kontekstu kako će se stvari dalje razvijati u naguravanju američkih tehnoloških kompanija i Europske unije. Digitalni zakon o tržištima (DMA) u Europi ima će značajne posljedice za američke tehnološke tvrtke, posebno divove poput Amazona, Applea, Googlea, Mete i Microsofta. DMA propisuje visoke novčane kazne za nepoštivanje propisa vezanih uz način na koji tehnološke tvrtke upravljaju svojim platformama i potrebite interoperabilnosti s drugim platformama. Te kazne mogu doseći do deset posto globalnih prihoda tvrtke, što dovodi do iznosa višemilijunskih kazni za američke tehnološke tvrtke poput Instagrama, Googlea i Amazona.

Ovih deset posto nije šala, recimo Amazon je u 2023. godini uprihodio 574 milijardi, Apple 384 milijarde pa ne trebaju kalkulatori da se izračunaju astronomske kazne. DMA-ine regulacije, poput obavezne interoperabilnosti i ograničenja za gatekeepere (čuvare vrata u bukvalnom prijevodu, kako ih naziva DMA, inače se misli na vlasnike platformi), smatra se potencijalno gušenjem inovacija. S druge strane Atlantika kaže se da je ciljanje velikih američkih nerazmjerno i nepravedno. Ovaj agresivan regulatorni pristup EU ne utječe samo na financije i reputaciju potencijalno kažnjenih tvrtki već postavlja izazove kako uopće se postaviti u Europi i sudjelovati u digitalnoj ekonomiji. Nadalje, stroge regulacije EU-a mogu utjecati na globalne digitalne političke krajolike i utjecati na zemlje izvan Europe i uzeti, dok za sad samo promatraju, kao model za svoje upravljanje digitalnim tržištem.