iPhone koji je koristio ubojica ponovno je razlog za sukob Applea i FBI-ja

FBI je u posjedu zaključanog i kriptiranog mobitela masovnog ubojice, a Apple ponovno ne želi pričati o izradi stražnjih vrata za otključavanje uređaja, pa se u cijelu priču uključio i Donald Trump

Sandro Vrbanus četvrtak, 16. siječnja 2020. u 15:00

U mornaričkoj bazi u Pensacoli na Floridi prošloga mjeseca došlo je do smrtonosne pucnjave u kojoj je ubijeno troje mornara, a u pucnjavi je ubijen i napadač. FBI je nakon toga došao u posjet dva iPhonea napadača i smatraju ih bitnim dokazima, no do podataka u njima – kao uostalom i u nekim prošlim slučajevima – ne mogu doći jer je su uređaji zaključani. Kao i ranije, obratili su se Appleu za pomoć, s jednakim uspjehom. Apple, naime, ne pristaje izraditi stražnja vrata koja bi na zahtjev istražitelja zaobišla enkripciju uređaja.

Da bi stvar bila kompliciranija, riječ je o dva modela, iPhoneima 5 i 7. Jednog od njih ubojica je namjerno propucao metkom tijekom napada.

Ista priča, drugi iPhone

Slučaj podsjeća na onaj iz 2016. kada je FBI imao iPhone ubojica iz San Bernardina i kada Apple isto tako nije bio spreman surađivati. Kao i tada, ponovno bi sve moglo završiti na sudu. Izvori govore kako se Tim Cook već priprema za još jednu parnicu. Iz kompanije su poručili kako su istražiteljima već dostavili mnogo traženih podataka koji mogu poslužiti u istrazi, a riječ je o gigabajtima dostupnih podataka koji se mogu na neki način povezati s ovom pucnjavom.

No, otključavanje iPhonea nije nešto što je Apple spreman učiniti za bilo koga. Stražnja vrata ne postoje ni za "dobre" ni za "loše" momke, a njihova bi izrada narušila sigurnost svih Appleovih uređaja, ugrozila privatnost korisnika i otvorila mogućnost iskorištavanja slabosti od strane bilo koga, a ne samo FBI-ja – stav je Applea.

U priču se sada uključio i američki predsjednik Donald Trump, "naredivši" putem Twittera kompaniji da otključa mobitele i tako "pomogne svojoj zemlji" koja njima "pomaže u trgovini". Slučaj iPhonea iz San Bernardina riješen je tako što ga je bila otključala privatna kompanija, a sada se čeka sudski ili kakav drugi rasplet nove zavrzlame.