Najtraženiji pojam na Bingu je – Google

Prema tvrdnji Googleovih odvjetnika upravo je ime njihove tražilice najčešći pojam koji se upisuje u konkurentski Microsoftov Bing

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. listopada 2021. u 06:00

Google je prošloga tjedna uložio žalbu na tri godine staru kaznu koju im je odredila Europska komisija. Podsjetimo, tada su službena tijela EU kaznila Google novčanom kaznom od 4,34 milijarde eura (5 milijardi dolara) zbog iskorištavanja monopolističke pozicije u mobilnom operacijskom sustavu Android.

Prema podacima Europske komisije Google je svoj besplatni OS koristio kako bi, na tržišno nepošten način, povećavao svoju dominaciju na području pretraživanja Interneta. Kompanija je od proizvođača mobitela tražila da na uređaje predinstaliraju njihovu tražilicu i mobilni internetski preglednik, što je izravno dovodilo do preusmjeravanja korisnika na Googleove usluge, podrivajući tako fer tržišno natjecanje – navela je Europska komisija prilikom izricanja ove kazne u srpnju 2018. godine.

Ova kazna i danas je najviša koju je nekoj kompaniji odrezala Europska komisija, a Google je prošloga tjedna i službeno uložio žalbu na nju. U svojoj žalbi tvrde da je Android otvoren i besplatan sustav te da proizvođači mobitela mogu odabrati koje će aplikacije na njih instalirati prije prodaje. Uključivanje Googleove tražilice i Chromea u Android bio je tek jedan od načina financiranja razvoja Androida.

Guglanje Googlea na Bingu

Google dalje kaže kako, unatoč predinstaliranim aplikacijama, korisnici imaju potpunu slobodu u preuzimanju konkurentskih rješenja. Međutim, većina korisnika na Google odlazi zato što želi, a ne jer su na to primorani. Ovu argumentaciju Googleovi su odvjetnici potkrijepili i jednom zanimljivom tvrdnjom.

Prema njima, i dokazima koje su priložili uz žalbu, najčešće pretraživani pojam na konkurentskoj Microsoftovoj tražilici Bing je – Google, i to daleko ispred svih ostalih pojmova. Googleov je tržišni udio u pretraživanju weba u skladu s anketama među potrošačima.

U njima se, tvrde iz Googlea, vidi da oko 95% korisnika preferira pretraživati Internet pomoću Googlea, u odnosu na konkurentske tražilice. Sve to trebalo bi pokazati Europskoj komisiji da je Googleova dominantna pozicija na tržištu isključivo takva zbog kvalitete i izbora samih korisnika, a ne posljedica nametanja kroz predinstaliranje aplikacija na mobitele s Androidom. Odluka Suda Europske unije o ovoj žalbi ne očekuje se prije sljedeće godine.