Neuspjela žalba Googlea, vjerojatno će morati platiti preko 4 milijarde eura kazne u EU

Načinjen je još jedan korak prema naplati rekordne novčane kazne od Googlea. Opći sud EU u velikom je dijelu odbio žalbu Googlea na kaznu Europske komisije iz 2018. godine

Sandro Vrbanus srijeda, 14. rujna 2022. u 14:41

Parnica Europske komisije protiv Googlea iz 2018. godine napokon je, možda, okončana. Opći sud Europske unije odbio je žalbu američke kompanije i presudio da će Google (i njegov krovni Alphabet) morati platiti 4,1 milijarde eura kazne zbog iskorištavanja monopolističkog položaja na tržištu EU.

Iskorištavanje monopola

Za one koji se ne sjećaju tog davnog procesa, ponovimo: Europska unija i njezina istražna tijela fokusirala su se na Googleov mobilni operativni sustav Android, koji se nalazi na više od tri četvrtine svih pametnih telefona u EU. Prema podacima Europske komisije, Google je svoj besplatni OS koristio kako bi, na tržišno nepošten način, povećavao svoju dominaciju na području pretraživanja Interneta. Kompanija je od proizvođača mobitela tražila da na uređaje predinstaliraju njihovu tražilicu i mobilni internetski preglednik, što je izravno dovodilo do preusmjeravanja korisnika na Googleove usluge – podrivajući tako fer tržišno natjecanje.

Tada je EK Googleu bila izrekla novčanu kaznu od 4,343 milijarde eura, koja je i danas rekordnog iznosa. Opći sud u velikom je dijelu potvrdio navode Komisije i podržao odluku o kazni. Ipak, kako bi ona bolje odražavala važnost situacije i dugotrajnost kršenja pravila, sud kaže kako će novčanu kaznu preinačiti u 4,125 milijardi eura – Google, je, dakle, dobio "popust" od oko 218 milijuna eura.

Ostaje još jedan korak

Googleovi argumenti iz žalbe u velikoj su većini odbačeni. Sud je prihvatio jedino argument da ugovori o ekskluzivnosti s partnerima nisu bili u suprotnosti s pravilima. Samo ta činjenica dovela je do smanjenja kazne, ali ona ne znači da su sve druge prakse kojima se Google služio bile legalne, navodi se u presudi.

Google sada još ima pravo žaliti se višem sudu, Sudu Europske unije, ali samo na temelju zakonskih odredbi, ne i onih proceduralnih. Rok za tu žalbu je dva mjeseca i deset dana, a za sada nije poznato hoće li ona biti uložena. Iz kompanije su tek kratko poručili da su razočarani time što sud nije u potpunosti poništio prvu odluku. "Android je stvorio više izbora za sve, ne manje, i podržava tisuće uspješnih kompanija u Europi i svijetu", poručili su.