Tužba teška 100 milijuna dolara pokrenuta zbog ilegalnih prijenosa youtuberovog boks meča

Američki youtuber Jake Paul tu i tamo se okušava u boksu. Cilj toga je isključivo zarada, pa je očekivano da vlasnici prava prijenosa ne žele da netko te događaje ilegalno prenosi i na tome zarađuje

Sandro Vrbanus subota, 1. svibnja 2021. u 13:09

Jake Paul proslavio se svojim videima na YouTubeu, a potom je svoje područje interesa, i dakako zarade, počeo širiti i na glazbu, film i u konačnici na boks. U svojoj profesionalnoj karijeri koja traje oko godinu i pol već ima tri pobjede, a sve tri ostvarene su u posebno organiziranim mečevima koji su imali za cilj u ring dovesti slavne osobe. Cijela je ideja, naravno, podređena zaradi od gledanosti takvih mečeva u kojima se youtuber bori protiv drugog youtubera, bivšeg košarkaša ili kakvog umirovljenog boksača.

U posljednjem meču Jake Paul se sučelio s veteranom slobodne borbe Benom Askrenom, nokautirao ga u prvoj rundi, a sve je putem online prijenosa pratilo preko 1,5 milijuna ljudi. Svaki od njih za taj je užitak platio 50 dolara pay-per-view naknade kompaniji Triller, no – kao što to biva s gotovo svim gledanim sportskim događajima – moglo se borbu pogledati i na nekom ilegalnom, besplatnom ili jeftinijem, streaming kanalu.

Mnogo "ilegalaca" prenosilo meč

To se nije pretjerano svidjelo ljudima iz spomenutog Trillera, pa su sada kalifornijskom sudu predali tužbu protiv onih koji su se njihovim prijenosom okoristili. Tužba izravno imenuje 12 stranica, odnosno pravnih subjekata koji su organizirali vlastite streamove ovog boksačkog meča, te uz njih još stotinjak nepoznatih počinitelja. Svi oni su iskoristili popularnost borbe i prodavali vlastite "prijenose", iako nisu za to platili jedinom legalnom nositelju prava.

Triller tužbom sada od identificiranih i neidentificiranih pirata traži odštetu u visini od najmanje 100 milijuna američkih dolara zbog ilegalnog prijenosa njihovog sadržaja. Osim odštete, traži se i zakonska kazna za počinitelje koji su, navodi se u tužbi, prekršili zakone o autorskim pravima, telekomunikacijama te ugovorne obveze koje su preuzeli kupnjom njihovog streaminga i ilegalnim distribuiranjem tog sadržaja drugima. Pirati su od svega i profitirali, pa je iz tog razloga naveden i odštetni zahtjev, a od suda se traži i da ih spriječi u daljnjim sličnim akcijama.